Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ εγκαινιάζεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων», η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.

Θέμα της έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα της Ελληνικής επανάστασης και στο Φιλελληνικό κίνημα: οι μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση αυτή οι πίνακες του Delacroix, του David, του Lipparini, το θέμα του θανάτου του Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που δεν έγινε ποτέ, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του, είναι τα σημαντικότερα έργα και τεκμήρια που θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες (άγνωστες) πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση συνεργάζονται μουσεία από τη Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελλάδα: το μουσείο του Λούβρου, το Musée de l’ Armée, η Fondation Dosne-Thiers στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης στο Toledo, Ohio, το Museo Civico Sartorio της Τεργέστης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. (Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου), σημαντικοί συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και η École Française d’ Athènes και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εντάχθηκε στα 56α Δημήτρια και στηρίζεται από το ΥΠΠΟΑ, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς και ιδιώτες και τη γενική ευθύνη της έχει η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, γενική διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Το σχεδιασμό της έκθεσης υπογράφει ο σκηνογράφος Παύλος Θανόπουλος.

Την ίδια ημέρα, 1 Οκτωβρίου, στο Τελλόγλειο θα εγκαινιαστεί και η έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών», με υλικό από συλλογές των Νικήτα Σταυρινάκη και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, Πέτρου Βέργου, Απόστολου Αργυριάδη και Stéphan Adler, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης