Γερμανικά lieder και γαλλικές melodies από την εποχή του Ρομαντισμού

Παρασκευή 30 Μαρτίου, 20:00
Είσοδος 12€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βραδιά τραγουδιού με έργα των Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss, Gabriel Faure, Henri Duparc κ.α.

Οι Franz Schubert, Robert Schumann, Gabriel Faure και Henri Duparc είναι γνήσιοι εκπρόσωποι της εποχής του ρομαντισμού, ενώ οι Richard Strauss και Claude Debussy ανήκουν στην ύστερη ρομαντική περίοδο, τέλος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού με κοινή αφετηρία όλων, τους στίχους σπουδαίων ποιητών εκείνης της εποχής, αλλά και προγενέστερων, όπως οι Ruckert, Goethe, Silvestre, Verlaine κ.α. Μία απλή μετάφραση–απόδοση στα ελληνικά επιχειρεί να υπογραμμίσει την γεμάτη συναίσθημα ατμόσφαιρα της μουσικής αυτής.

Μουσικό ιντερμέδιο της βραδιάς, οι μεταγραφές τριών τραγουδιών των Schubert και Schumann για πιάνο από τον Franz Liszt, και ο «Κύκνος» του Camille Saint-Saens.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερμηνεύουν:
η σοπράνο Δέσποινα Τσουκαλά
και ο πιανίστας Αρης Γραικούσης

Η σοπράνο Δέσποινα Τσουκαλά έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει πάρει μέρος σε παραγωγές όπερας στην Αυστρία και στην Ελλάδα Έχει ηχογραφήσει ζωντανά για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και το ΡΙΚ.

Επίσης έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και Γερμανία με Ορατόρια, έργα σύγχρονων συνθετών και με μουσική των δεκαετιών 1930-1960 (Musical, Tango, Γαλλικό Chanson κ.α.). Ασχολείται με την καλλιτεχνική παραγωγή ζωντανών θεαμάτων. Έχει συνεργαστεί με την εταιρεία Φόρμιγξ και την Εθνική Λυρική Σκηνή ως υπεύθυνη παραγωγής και από τον Απρίλιο του 2010 έχει αναλάβει τη διεύθυνση παραγωγής στη Μικρή Όπερα του Κόσμου.

Από το 2004 διδάσκει κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο ενώ από το 2008 συνεργάζεται επίσης με το Ωδείο τέχνης & τεχνολογίας.

Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης έχει κάνει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία και στην Πολωνία. Στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί στην Κρήτη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο φεστιβάλ Σύμης, στο Πήλιο, στην Νάξο, στη Μύκονο και στη Δήλο στη συναυλία για την “πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 2005, διακρίθηκε σε ακρόαση της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ.
Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με την συνοδεία στο κλασικό και το σύγχρονο τραγούδι και έχει κάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και σε συναυλίες, με ρεπερτόριο από θεατρικό και κινηματογραφικό musical, jazz, tangos και έχει συνοδέψει πολυάριθμες χορωδίες Από το 2004 διδάσκει πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου.

Πολυχώρος Πολιτισμού “διέλευσις”
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210 86 13 739/ info@dieleusis.gr/www.dieleusis.gr

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης