Στις φωτογραφίες του Πιερ-Λουί Φερέρ (Pierre-Louis Ferrer), η περιοχή της Ντορντόν της Γαλλίας μεταμορφώνεται σε μια μαγική χώρα, λουσμένη σε φως κίτρινο-καναρινί.

«Η καλλιτεχνική προσέγγισή μου βασίζεται στο αόρατο και το αμυδρό. Δουλεύω με τα κύματα φωτός που δεν αντιλαμβάνεται το μάτι (το υπέρυθρο και το υπεριώδες) και με τεχνικές μακράς έκθεσης για να δώσω εναλλακτικές όψεις του κόσμου μας» εξήγησε, στο Colossal, ο Γάλλος φωτογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «κίτρινο» στις φωτογραφίες του οφείλεται σε μίγμα ορατού και υπέρυθρου φωτός, και κάθε είδος της χλωρίδας εμφανίζεται διαφορετικά, αναλόγως του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο αντιδρά σε αυτό το μίγμα φωτός.

Καθώς το ανθρώπινο μάτι δεν είναι συνηθισμένο στην υπέρυθρη ακτινοβολία, οι φωτογραφίες του Φερέρ προσκαλούν τον θεατή να δει τα τοπία στην Ντορντόν λες κι ο ίδιος είναι σε μιαν άλλη διάσταση. Οι εντυπωσιακοί Jardins Suspendus στο Marqueyssac – και ο καλυμμένος από κισσό πύργος εκεί – έχουν γίνει ένας αιθέριος κόσμος που απαντούμε μόνον σε πίνακες ζωγραφικής.

Ταυτόχρονα, οι φωτογραφίες του Φερέρ μας ενθαρρύνουν να στοχαστούμε για τη σημασία της φύσης. «Οι στόχοι μου είναι να προσκαλέσω σε περισυλλογή, να συνειδητοποιήσω τη θέση της φύσης στα αστικά κέντρα, να ευαισθητοποιήσω ως προς την επίδραση του περιβάλλοντος σε εμάς και ως προς τη δική μας επίδραση στο περιβάλλον» εξομολογείται ο Πιερ-Λουί Φερέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης