Σαν χρυσάφι χυμένο, από το σχεδόν κόκκινο φεγγάρι ήταν η συναυλία του Αγίου Αχιλλείου.

Οι κυρίες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Άλκηστις Πρωτοψάλτη έδωσαν μια εκρηκτική ενέργεια στην παράσταση. Ο κόσμος μαζεμένος στην αρχή, απλώθηκε στους γύρω λόφους και ήταν έτοιμος να απολαύσει μια γιορτή. Μια ορχήστρα λυμένη και αγγιγμένη από την ξοβέργα της μαγείας που έχει πάντα η Πρέσπα κορύφωνε τη βραδιά με αυτοσχεδιασμούς και ωθούσε τους θεατές να πάρουν μέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 24 χρόνια των εκδηλώσεων, οι παλιοί κάτοικοι του νησιού, οι ξωμάχοι της Πρέσπας μας είπαν ότι τέτοια γιορτή και τέτοια συγκίνηση υπήρξε μόνον τη βραδιά που ο Μίκης Θεοδωράκης διηύθυνε τη συμφωνική του Βελιγραδίου που μύριζε μπαρούτι γιατί μόλις είχαν σταματήσει οι βομβαρδισμοί. Μια δεύτερη ανάλογη βραδιά ήταν η βραδιά της Ελένης Καραΐνδρου που από άλλο δρόμο έφτασε στο ίδιο τελικό σημείο.

Λευκή ενότητα: καλλιτεχνών, κόσμου, αξιωματούχων και φύσης. Έμοιαζε δηλαδή και χθες η Πρέσπα σαν να ζούσε έναν κατανικτικό εσπερινό. Με τα ορθά φτερά τους η Ευανθία παίζοντας βιολί και η Άλκηστης Πρωτοψάλτη, κάνοντας τα πάντα.

Πέντε χιλιάδες θεατές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, πολλοί, παρά πολλοί από το εξωτερικό. Άλλοι που κοιμηθήκαν το βράδυ εκεί , ενώθηκαν με σφοδρό ρυθμό και στο τέλος έγινε κάτι απίστευτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γυμνώθηκαν οι πλαγιές και όχι μόνο οι νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι πλησίασαν μπροστά στην ορχήστρα. Οι καλλιτέχνες κατέβηκαν κάτω. Άρχισε ένας χορός και σαν να μην υπήρχε χρόνος, στρατηγοί χόρευαν με τις δυο πρωταγωνίστριες, η ορχήστρα παρέσυρε πολιτικούς, δημάρχους να χορεύουν με το πλήθος. Η Ευανθία άφησε λίγο το βιολί και έπιασε τον Αλέξη Κωστάλα και για λίγο φάνηκε ότι όλο αυτό το γεγονός κατέλυσε την στυγνή πραγματικότητα της κρίσης και την έσβησε μέσα σε μια μουσική θαμβουργία. Αυτός ήταν ο στόχος. Αργά την νύχτα απέμειναν στις πλαγιές κατασκηνωτές και ερωτευμένα ζευγάρια που ήταν φανερό πως είχαν ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υπουργός πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας λέγοντας ότι δεν υπάρχει παρόμοιο φεστιβάλ στην Ελλάδα που να τελεί ενότητα και μάλιστα στα σύνορα.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλης Τσέπας με συγκινητικό τρόπο εξήγησε στους θεατές πόσο έχει ανάγκη η Πρέσπα όχι μόνο από την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της αλλά και από επικοινωνία. Όχι μόνο με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με τις δυο γειτόνισσες, την Fyrom και την Αλβανία.

Ο Δήμαρχος, διάβασε την ομόφωνη απόφαση τού δημοτικού συμβουλίου των Πρεσπών, με την οποία ανακηρύχτηκαν επίτιμοι δημότες Πρέσπας, ο Γιώργος Λιάνης και ο Αλέξης Κώσταλας.

Η διοργάνωση ήταν άψογη. Η γιορτή κράτησε τρεις περίπου ώρες και ήταν τόση η ενέργεια που σκόρπισε σε όλους που αργά τη νύχτα στο ξενοδοχείο όπου έγινε το επίσημο δείπνο επακολούθησαν όμορφα μικρά σύμβαντα.

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη που παίζει στην αποψινή παράσταση του ΑΤΤΙΚ τραγούδησε a capella και χόρεψε. Κάθισε στα πόδια του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου και του αφιέρωσε το τραγούδι «που ’σαι Θανάση» του Γιώργου Ζαμπέτα.

Η ολυμπιονίκης Βασιλική Βουγιούκα μια γυναίκα που έλαμπε στην εκδήλωση σαν λόγχη ομορφιάς είπε τα προβλήματα των αθλητών στον υπουργό για να τα μεταφέρει στον υφυπουργό αθλητισμού κ. Ιωαννίδη. Αφοπλιστική και σεμνή είπε ότι κατανοεί απολύτως το λόγο για τον οποίο οι αθλητές δεν έχουν την παραμικρή βοήθεια αυτή την περίοδο αλλά ζήτησε από την πολιτεία συμπαράσταση και επαναφορά των κινήτρων για τους τρεις πρώτους των ολυμπιακών αγώνων και του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Η Οργανωτική Επιτροπή των «Πρεσπών» τίμησε με έργα Φλωριναίων ζωγράφων τους επιφανείς προσκεκλημένους.

Απόψε οι «Πρέσπες» κλείνουν με την παράσταση του ΑΤΤΙΚ στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, πλην των πρωταγωνιστών έχουν έρθει στη Φλώρινα και η Σοφία Σπυράτου και ο Λάμπρος Λιάβας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης