Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα η επετειακή  εκδήλωση καταδίκης της  εισβολής στην Κύπρο, καθώς και η επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός και  ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης. Ομιλητές ήταν ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής Α΄ Αθηνών Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος, καθώς και ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του ο καθηγητής και βουλευτής Άγγελος Συρίγος είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι έψαχναν σε ποια παραλία θα έκαναν την απόβαση καθώς δεν αντιμετώπισαν την παραμικρή αντίσταση το πρωί της εικοστής Ιουλίου. Αν υπήρχε στοιχειώδης αντίσταση, δεν θα έκαναν βόλτες στις ακτές της βόρειας Κύπρου ψάχνοντας να δουν πού θα αποβιβασθούν. Τις επόμενες εβδομάδες, κατέβασαν στρατό, τεθωρακισμένα, και κατ’ ουσίαν δεν υπήρχε τίποτε να τους σταματήσει.  Αυτά συνέβησαν τη στιγμή που στην Αμερική ο πρόεδρος Νίξον αντιμετώπιζε το σκάνδαλο Γουότερ Γκέιτ. Όπως βλέπετε, εν πολλοίς,  η κατάσταση τού τότε θυμίζει την κατάσταση τού σήμερα».

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου τόνισε ότι «ακόμα και μετά την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας το ΄67, μετά τη σύγχυση και τον διχασμό που προκάλεσε το πραξικόπημα, η Ελλάδα μπορούσε να αμυνθεί με επιτυχία και να αποκρούσει την εισβολή εάν εφαρμοζόταν εγκαίρως το αμυντικό στρατηγικό σχέδιο  ‘’Αφροδίτη’’ . Η αδράνεια της στρατιωτικής ηγεσίας της χούντας και του ταξίαρχου Ιωαννίδη είναι ουσιαστικό μέρος της προδοσίας». Υπογράμμισε ότι το ΄74 η Ελλάδα είχε αεροναυτική υπεροχή που δεν αξιοποιήθηκε εξαιτίας των έντονων  αμερικανικών πιέσεων. Αναφερόμενος στο σήμερα, επεσήμανε τους κινδύνους που επικρέμανται από μια δήθεν λύση όπως η Δ.Δ.Ο., η οποία θα βασιζόταν σε δύο ισότιμα μέρη υποδουλώνοντας την ελληνική πλειοψηφία στην τουρκική μειοψηφία και κατ’ επέκταση στην Τουρκία.

Την εκδήλωση συντόνισε η ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου, η οποία ανέγνωσε ποιήματα του επίτιμου προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ενώ ο Άγγελος Συρίγος απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημα του Κώστα Μόντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης