Με πρωτοβουλία Οικονόμου υλοποιούνται σημαντικά έργα στην Ελευσίνα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 13:40
Με πρωτοβουλία Οικονόμου υλοποιούνται σημαντικά έργα στην Ελευσίνα

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Και νέα συνάντηση εργασίας για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αλλά και υποδομών που αφορούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 είχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και, φυσικά, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον δόθηκε το πράσινο φως από την Περιφέρεια για την περαιτέρω χρηματοδότηση των έργων με ποσό 650.000 ευρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α φάσης.

Στο σκέλος των αρχαιολογικών αναγκών συζητήθηκε επίσης το πολύ σημαντικό έργο της διαμόρφωσης της πύλης εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα, όπως η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μέσω της Ιεράς Οδού με την Ακρόπολη.

Και στο θέμα του παλαιού Ελαιουργείου οι εξελίξεις είναι θετικές για την αξιοποίησή του, αφού το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εξαγορά εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του χώρου του παλαιού Ελαιουργείου, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως οι απαραίτητες μελέτες για τη δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της Ελαιουργικής, με τον περιφερειάρχη να κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στην ανακατασκευή του με το ποσό των 6 εκατ. 900 χιλιάδων ευρώ. Για την Ελαιουργική θα υπάρξει και προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, όπου τη μελέτη και την κατασκευή θα αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν οι δηλώσεις για την πορεία των έργων με την υπουργό να αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στις παραλείψεις, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις της περιόδου μέχρι και το 2019. Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στην πραγματικότητα όλες οι πρωτοβουλίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2019» και ότι τώρα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή. «Στόχος μας είναι στο τέλος του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες» δήλωσε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου σημείωσε: «Τα έργα για τον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας προχωρούν και την ίδια ώρα έχουμε θετικές εξελίξεις για την Ελαιουργική και το Παλαιό Ελαιουργείο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την υπουργό και τον περιφερειάρχη που στέκονται στο πλευρό μας και στις ανάγκες της Ελευσίνας. Όπως έχω πει υπάρχουν δύο τρόποι για να συμμετέχει κανείς στα δημόσια πράγματα. Ο ένας είναι να αναπαράγεις τη μιζέρια, με στείρες δηλώσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Ο άλλος τρόπος είναι να εργάζεσαι σκληρά, ακόμη και όταν αντικειμενικές δυσκολίες υπονομεύουν την προσπάθειά σου. Είμαστε σταθερά υπέρμαχοι του δεύτερου δρόμου».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 13:57