«Αιχμαλωτίζει μία εποχή αθωότητας», «είναι μία ηλιόλουστη και συγκινητική ιστορία, ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε σε αυτές τις αγωνιώδεις μέρες που ζούμε», «δημιουργεί μία αυθεντική αίσθηση του αθώου εξωτισμού του πρωτότυπου».

Οι κριτικές που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη βρετανική τηλεοπτική σειρά «The Durrells» συμφωνούν στην επιτυχημένη μεταφορά του τηλεθεατή σε έναν κόσμο καθαρότητας και άθικτης ομορφιάς, με φόντο την Κέρκυρα και το Ιόνιο Πέλαγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η σειρά, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian» κατάφερε μία φορά την εβδομάδα να ενώσει εκ νέου οικογένειες γύρω από μία τηλεόραση.

Για το μυστικό της επιτυχίας της σειράς, την εμπειρία των γυρισμάτων στην Κέρκυρα, αλλά και το γεγονός ότι οι Durrells είναι από τις πρώτες παραγωγές που ωφελούνται από την ενεργοποίηση του χρηματοοικονομικού κινήτρου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης cash rebate (επιστροφή φόρου) μίλησε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κρίστοφερ Χολ, παραγωγός του δημοφιλούς σίριαλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός τηλεοπτικός παραγωγός, γιος του σκηνοθέτη Σερ Πίτερ Χολ και της ηθοποιού Λέσλι Καρόν η οποία έχει εμφανιστεί σε επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς, τόνισε ότι ήταν εκείνος που επέμεινε με πάθος να γίνουν τα γυρίσματα στην Κέρκυρα. Στο νησί του Ιονίου αποφάσισε να εγκατασταθεί το 1935 επιδιώκοντας επειγόντως αλλαγή η οικογένεια Durrell από την Αγγλία.

Η σειρά, που είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφική τριλογία της Κέρκυρας του Τζέραλντ Ντάρελ, προβάλλει πτυχές της οικογενειακής ζωής που όλοι αναγνωρίζουμε και απεικόνιση της παιδικής ηλικίας με ευχάριστες αναμνήσεις. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το καλό σενάριο, τις ερμηνείες και την ειδυλλιακή Κέρκυρα έδωσαν το «εισιτήριο» της επιτυχίας, εκτιμά ο κ. Χολ, ο οποίος προβλέπει ένα πολύ λαμπρό οπτικοακουστικόμέλλον για την Ελλάδα.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να γυρίσετε τη σειρά «The Durrells» στο φυσικό σκηνικό, στην Κέρκυρακαι όχι κάπου αλλού;

Η Κέρκυρα είναι σε μεγάλο βαθμό ένας χαρακτήρας στην τριλογία του Τζέραλντ Ντάρελ, οπότε ήταν φυσικό να επιλέξουμε για τα γυρίσματα το μέρος που περιγράφει. Ωστόσο, όταν αρχικά σχεδιάζαμε τη σειρά «The Durrells» η Ελλάδα περνούσε δύσκολες στιγμές τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό πεδίο. Ήταν η χρονιά των capital controls. Υπήρχαν πιέσεις να σκεφτούμε άλλες τοποθεσίες, όπως η Κροατία (με το πλεονέκτημα της έκπτωσης φόρων) και η Μάλτα (περισσότερες μέρες καλοκαιρίας τον χρόνο).

Ωστόσο επιχειρηματολόγησα με πάθος κατά της πρότασης να χρησιμοποιήσουμε άλλο μέρος. Ήξερα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο (και δαπανηρό) να βρούμε τοπία, βοηθητικούς ηθοποιούς, κτίρια και τόσα πολλά άλλα σε μία περιοχή που θα έπρεπε να παριστάνεται ως η Κέρκυρα.

Φυσικά, καθώς ο χρόνος έχει περάσει η απόφαση αποδεικνύεται σωστή ξανά και ξανά. Ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερα για την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της και πιστεύω ότι καταφέραμε να συλλάβουμε το πνεύμα του τόπου με υποβλητικότητα. Η Κέρκυρα δεν είναι μόνο ένας χαρακτήρας στην τηλεοπτική σειρά, αλλά και μια πτυχή του σίριαλ που ευχαριστεί περισσότερο το κοινό.

Ο καθένας θέλει τώρα να επισκεφθεί και να βιώσει την ομορφιά της Κέρκυρας και να τη ζήσει όπως οι Durrells. Τώρα που η Ελλάδα έχει cash rebate, είμαι βέβαιος ότι ολοένα και περισσότερες ξένες παραγωγές θα έρχονται στη χώρα και ότι θα είναι αδιανόητο να εξετάζει κανείς το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί για γυρίσματα μια άλλη τοποθεσία ως υποκατάστατο του αληθινού σκηνικού.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση όταν λάβατε την απόφαση να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα στην Κέρκυρα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι η Κέρκυρα δεν διέθετε κινηματογραφικές υποδομές. Η Κέρκυρα είναι επίσης, δεδομένης της απόστασης από την Αθήνα, ένα νησί, στο οποίο η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία σπάνια δραστηριοποιείται. Παρ’ όλα αυτά μία από τις υπέροχες πτυχές της επιστροφής τώρα για τον τέταρτο κύκλο, είναι ότι έχουμε εκπαιδεύσει μια ομάδα νέων τεχνικών που είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να εργαστούν στην ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία.

Στην κινηματογραφική βιομηχανία οι άνθρωποι βελτιώνονται στο αντικείμενό τους, όταν εργάζονται και μία μεγάλης διάρκειας σειρά είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσουν μια βάση δεξιοτήτων.

Η σειρά «The Durrells» έχει προσελκύσει τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής. Ποιο νομίζετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Τo καλό σενάριο και οι εξαιρετικές ερμηνείες είναι πάντα το «κλειδί» για μια εκπληκτική παραγωγή. Αν εξασφαλιστούν αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αλλά αν προστεθούν σε αυτό το μείγμα η Κέρκυρα, η ηλιοφάνεια, τα ζώα, ο εξαιρετικός σχεδιασμός, η μουσική, τα κοστούμια και όλα τα άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί μια σειρά η πορεία στην επιτυχία είναι σίγουρη.

Από άποψη θεματολογίας οι «Durrells» καταφέρνουν να μιλήσουν σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Η σειρά προβάλλει πτυχές της οικογενειακής ζωής που όλοι αναγνωρίζουμε και μια απεικόνιση της παιδικής ηλικίας που αντανακλά τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις μας.
Πιστεύατε ότι θα βρείτε τέτοιες ειδυλλιακές και συναρπαστικές τοποθεσίες για τα γυρίσματα, όπως τα Δανίλια;

Η Κέρκυρα έχει έναν πλούτο εκπληκτικών τοποθεσιών, από την Παλιά Πόλη που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO έως το ακρωτήριο Δράστης.

Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βρούμε κάτι ακόμα πιο όμορφο για φωτογραφία. Τα Δανίλια ή Boas Village (Χωριό του Μπούα) όπως το αποκαλούμε, αφού εντοπίσαμε την εκπληκτική βίλα των Durrells, ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για εμάς. Είναι σαν ένα εκπληκτικό κινηματογραφικό στούντιο με πλήρη έλεγχο και ανεξάντλητες δυνατότητες κινηματογραφικών λήψεων. Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει το σκηνικό για τα γυρίσματα και άλλων project.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους θαυμαστές της σειράς;

Το συνηθισμένο σχόλιο που λαμβάνω από τους θεατές είναι ότι οι «The Durrells» είναι η ιδανική σειρά για να παρακολουθήσει κάποιος το βράδυ της Κυριακής. Το εκλαμβάνω ως φιλοφρόνηση, καθώς θέλουμε σίγουρα οι θεατές μας να απολαμβάνουν την εμπειρία. Ωστόσο, πάντα προσθέτω το δικό μου σχόλιο που είναι ότι συνεχώς προσπαθούμε να προσδώσουμε στη σειρά «The Durrells» μία «αιχμηρότητα». Δεν θέλουμε η εμπειρία για το κοινό να είναι πολύ γλυκανάλατη, πάρα πολύ εύκολη, γιατί η καλή ιστορία, πρέπει πάντα να εμπεριέχει μία αιχμηρότητα.

Πώς σας υποδέχθηκαν οι αρχές στην Ελλάδα στην αρχή; Συναντήσατε εμπόδια τα οποία η ομάδα παραγωγής έπρεπε να υπερνικήσει στη διάρκεια των γυρισμάτων;

Περίμενα πολλά περισσότερα εμπόδια στα γυρίσματα απ’ όσα αντιμετωπίσαμε στην πραγματικότητα. Ίσως επειδή η Κέρκυρα είναι νησί και η ελληνική ομάδα παραγωγής είναι πολύ-πολύ αποτελεσματική, είχαμε λίγα προβλήματα γραφειοκρατικής φύσης.

Πρέπει να προστεθεί ότι η αντίληψη είναι πως κάνουμε πολύ καλά πράγματα για την Ελλάδα και την Κέρκυρα με τη σειρά «The Durrells» και γι αυτό όλοι θέλουν να έχουμε μία εξαιρετική εμπειρία όσο εργαζόμαστε εδώ.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή θέτει το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας και την ενίσχυση των κινηματογραφικών, τηλεοπτικών παραγωγών με την εφαρμογή του cash rebate. Η σειρά «The Durrells» είναι μία από τις πρώτες παραγωγές που θα ωφεληθούν. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και πιο φιλικός προορισμός για κινηματογραφικές παραγωγές;

Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και πιο φιλικός προορισμός για κινηματογραφικές παραγωγές εφ’ όσον θέτει σε ισχύ cash rebate. Αυτό είναι το βασικό σημείο εκκίνησης. Όταν προσθέτεις τον πλούτο σπουδαίων ιστοριών, ταλέντο και θαυμάσιες τοποθεσίες, τις οποίες βρίσκει κάποιος στην Ελλάδα τότε η επιτυχία είναι βέβαιη. Προβλέπω ένα πολύ λαμπρό οπτικοακουστικό μέλλον για την Ελλάδα.

Θα ενθαρρύνατε κάποιον άλλο παραγωγό να έρθει και να γυρίσει ένα project στην Ελλάδα; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε ένα νέο project στη χώρα;

Ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να έρχονται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, η εμπειρία μου δουλεύοντας στη χώρα ήταν τόσο καλή. Οι συντελεστές και το συνεργείο της σειράς «The Durrells» μου ζητούν συνεχώς να βρω ένα άλλο project στην Ελλάδα. Όλοι θέλουν να επιστρέψουν.

Η σειρά «The Durrells» προβάλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το δίκτυο ITV και διανέμεται από το BBC Studios – το οποίο διαχειρίζεται το SidGentle. Στις ΗΠΑ προβάλλεται από το PBS και στην Ελλάδα από την COSMOTE TV.

*Τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου πραγματοποιούνται στην Κέρκυρα από το τέλος Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης