Την περασμένη Τρίτη, ανήμερα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η καλλιτέχνις Dragonfly τίμησε στη Νέα Υόρκη την κληρονομιά που άφησε η Ona Maria Judge Staines, η οποία δραπέτευσε το 1796 από τη σκλαβιά στην οικία του Τζορτζ Ουάσινγκτον και της συζύγου του, Μάρθα. Η περφόρμανς ξεκίνησε από το Seneca Village και κατέληξε στο Manhattan Trump Hotel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλλιτέχνις Robin Laverne Wilson, γνωστή ως Dragonfly, συνέλαβε την ιδέα της περφόρμανς της – στην οποία έδωσε τον τίτλο «Absconded (αυτός που έχει διαφύγει)» – ως δημιουργία ενός ζωντανού μνημείου που τιμά την κληρονομιά της Judge: ντυμένη ακριβώς όπως ντυνόταν η Judge, η Dragonfly περπάτησε στους δρόμους του Άνω Μανχάταν, στεκόμενη και «συνομιλώντας» με ιστορικά τοπόσημα και στοιχεία του αστικού τοπίου της Νέας Υόρκης που σηματοδοτούν την αμερικανική ιστορία δουλοκτησίας και τους επίμονους απόηχους της σήμερα.

Η απόδραση της Judge από την οικία των Ουάσινγκτον, όπου ήταν η προσωπική υπηρέτρια της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, έχει καταγραφεί στις δικές της περιγραφές των γεγονότων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες, οι οποίες ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Hyperallergic, παρά τη γενναιότητά της η Ona Maria Judge Staines παραμένει μια από τις λιγότερο μελετημένες γυναίκες που έχουν δραπετεύσει από τη σκλαβιά στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περφόρμανς οργανώθηκε με τη στήριξη του Grace Exhibition Space και του Hemispheric Institute of Performance & Politics (και με αυτοχρηματοδότηση από την ίδια τη Robin Laverne Wilson). Μεταδόθηκε ζωντανά.

Στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=IGrdO4NKP4s&feature=youtu.be μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει στην ολότητά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης