Ένα νέο είδος βιβλιοθήκης, στην οποία δεν υπάρχουν πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει να επιστρέψει την επιλογή του, και τα έργα δεν είναι τοποθετημένα στα ράφια, θέλει να «λανσάρει» η Δανία. Στη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», όλες οι ιστορίες παραδίδονται από πρώτο χέρι, από ανθρώπους .

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2000 ως μέρος μιας οργάνωσης νεολαίας που ονομάζεται «Σταματήστε τη βία». Η ιδέα είναι απλή. Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μπορούν να επιλέξουν τον εθελοντή που θα ήθελαν να δανειστούν με βάση τους τίτλους τα ανθρώπινα βιβλία έχουν δώσει στους εαυτούς τους. Μέχρι τώρα οι τίτλοι έχουν περιλάβει τα εξής: «Ολυμπιακός αθλητής», «Αγοραφοβικός ποδηλάτης», «Χοντρή Γυναικά» και «Προβληματισμένος Χριστιανός». Στη συνέχεια οι επισκέπτες, κάθονται κάπου αναπαυτικά με τα βιβλία τους για μισή ώρα ώστε να τα ακούσουν να μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο έχει ως στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να συνδεθούν με άτομα με τα οποία μπορεί να μην έχουν ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν με άλλο τρόπο . Δεν υπάρχουν δύο ιστορίες οι οποίες να είναι ακριβώς ίδιες και οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να αλληλεπιδρούν με τις ιστορίες τη στιγμή που τις ακούν .

Το πείραμα έχει επεκταθεί σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, με τις ανθρώπινες βιβλιοθήκες να κάνουν εμφανίσεις σε 50 χώρες. Ορισμένες χώρες όπως η Τασμανία και η Νότια Κορέα έχουν δημιουργήσει μόνιμες ανθρώπινες βιβλιοθήκες για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης