Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

gazARTΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρωμα από Rio de Janeiro με bossa nova και Brazilian jazz!

Είχε την τύχη να μεγαλώσει ανάμεσα σε ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Από τον αδελφό της και έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες και ερμηνευτές της MPB (Musica Popular Brazileiro), Chico Buarque, μέχρι τον σύζυγό της –από τους πρωτεργάτες της bossa nova- João Gilberto.

 Ο πατέρας της, συναναστρεφόταν με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής ανάμεσα στους οποίους ο ποιητής, μουσικός και μία από τις επιδραστικότερες μορφές της Βραζιλίας, Vinicius de Moraes, ο οποίος την δίδαξε τις πρώτες νότες στην κιθάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η Miúcha βρέθηκε να ερμηνεύει συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της Βραζιλίας όπως είναι οι Chico Buarque, Antonio Carlos Jobim, João Gilberto, Baden Powell, Stan Getz, Guinga, Toquinho, João Donato, Yumandú Costa.

Στον πρώτο της δίσκο, “The Best of Two Worlds” που κυκλοφόρησε το 1975, τραγουδάει με τον Stan Getz με τον οποίο παρουσιάστηκε στο Newport Jazz Festival με μεγάλη επιτυχία.

Το 1977, κυκλοφόρησε ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις δίσκος της (“Miúcha e Antonio Carlos Jobim”) με συνθέσεις των Tom Jobim, Vinicius, Toquinho και με περιοδεία σε Νότιο Αμερική και Ευρώπη αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

 Δύο χρόνια αργότερα, το “Miucha e Tom Jobim” ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη με παραγωγό τον Claus Ogermann δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην καριέρα της.

Τη δεκαετία του ’80 θα κυκλοφορήσει δύο solo άλμπουμ και θα ανακαλύψει τον άγνωστο, τότε, συνθέτη Guinga με τον οποίο θα ηχογραφήσει μία σειρά από δίσκους συνοδεία Big Band.

Το 1996, συνεργάζεται με τον Ιάπωνα παραγωγό, Kasuno Yoshida και κυκλοφορεί το “Rosa Amarela” έναν από τους πιο σημαντικούς, για πολλούς, δίσκους της καριέρας της.

Μετά το “Miucha.compositores”, έναν δίσκο αφιερωμένο στους μεγάλους συνθέτες που πέρασαν από τη ζωή της, η Miúcha ερευνά βαθύτερα το έργο του Vinicius de Moraes και από την έρευνα αυτή προέκυψε το “Vinicius & Vinicius – lyrics & poets” όπου φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου δημιουργού ερμηνεύουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του.

 Στο μεταξύ, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει σε διάφορα projects όπως το Projeto Pixinguinha που σκοπό έχει να μυηθούν οι νέες γενιές στη μαγεία και τον πλούτο της βραζιλιάνικης μουσικής.

Το 1997, κυκλοφορεί το “Outros Sonhos” ο πιο ώριμος καλλιτεχνικά δίσκος της καριέρας της, τον οποίο και θα παρουσιάσει στο gazARTE, σε μία βραδιά αφιερωμένη στα αρώματα του Ρίο, στην bossa nova και στην βραζιλιάνικη jazz.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης