Μυτιλήνη: Παραδοσιακά καρναβάλια σε Αγιάσο και Μεσότοπο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019, 21:46
Μυτιλήνη: Παραδοσιακά καρναβάλια σε Αγιάσο και Μεσότοπο

Το «Αγιασώτικο καρναβάλι» υποδέχτηκε και φέτος τους θιασώτες του. Σήμερα το μεσημέρι το ιστορικό Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας» που γίνονταν στο χωριό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Στις 14.30 το μεσημέρι ξεκίνησε από το «Αναγνωστήριο» πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισε στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια «φαλλικά τριψίματα». Κάποια στιγμή από διαφορετικές κατευθύνσεις έφθασαν και δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια αναβίωσαν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας).

Αύριο Καθαρά Δευτέρα, 11 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Το καθιερωμένο καρναβάλι της δυτικής Λέσβου πραγματοποιήθηκε και σήμερα στο Μεσότοπο. Στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου, αυθόρμητοι μασκαράδες, καυστικές σάτιρες και φυσικά… τους εκκωφαντικούς κουδουνάτους να προκαλούν δέος στους επισκέπτες του χωριού με τις πλούσιες «κουδουνοφτιαγμένες» φορεσιές και την εντυπωσιακή «κουτσκούδα».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή φωτογραφιών: lesvosnews.net

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019, 23:04