Με τη… μεγαλοπρεπή απουσία όλων των καναλιών, παρότι είχαν προσκληθεί, έγινε χθες το βράδυ στον Ιανό η παρουσίαση, για πρώτη φορά στο κοινό, του νέου CD του Μανώλη Μητσιά «Πατρίδα δανεισμένη», με τραγούδια «λύπης και οργής κατά του Μνημονίου».

Το νέο έργο του κορυφαίου των Ελλήνων τραγουδιστών, που θίγει τοκογλύφους, τραπεζίτες, χυδαίους παρουσιαστές, κίτρινους βαρόνους, που υμνεί και τον Τσε και τον Παλαιολόγο, καταγγέλλοντας λυρικά το ξεπούλημα της πατρίδας, φαίνεται πως δεν ελκύει τα μίντια. Δικαιώνοντας έτσι τον ρόλο των τραγουδιών…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο κόσμος κατέκλυσε το πατάρι του βιβλιοπωλείο Ιανός στη Σταδίου και χειροκρότησε τα τραγούδια- μηνύματα του Μητσιά. Μπουζούκι έπαιξε ο Χρήστος Νικολόπουλος και πιάνο ο Μιχάλης Τερζής, που έγραψαν τις μουσικές σε στίχους Κώστα Μαρδά.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο υπεύθυνος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, Βασίλης Χατζηϊακώβου, προλόγισε τους δημιουργούς, λέγοντας πως μέσα στον ορυμαγδό του προεκλογικού αγώνα η εκδήλωση συνιστά μια άλλου είδους συγκέντρωση μελωδίας κόντρα στην κρίση και τους υπαίτιούς της.

Ο στιχουργός ευχαρίστησε τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον Μανώλη Μητσιά, τονίζοντας ότι συνεχίζει την εφηβική του αντίσταση και σήμερα απέναντι στον εκμαυλισμό και το life style των καναλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαρίστησε μετά σαρκαστικά… « τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί, χωρίς τον καταστροφικό τους ρόλο στην Ελλάδα και στον πλανήτη, δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό το CD».

Μίλησε ιστορικά «για τον θεραπευτικό αλλά και εγερτήριο ρόλο του τραγουδιού μέσα στην Οικονομική Μικρασιατική Καταστροφή που ζούμε» και παρέθεσε στοιχεία για τη δικτατορία των τραπεζών στον κόσμο: Η Γκόλντμαν Σακς , η τράπεζα που επί Σημίτη έκρυψε το ελληνικό χρέος για να γίνει δεκτή η Ελλάδα στην ΟΝΕ, δίνει ένα εκατομμύριο δολάρια αμοιβή στον διευθυντή της. Επιπλέον, για να … παίζει αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές, προκαλώντας την καταστροφή κρατών και κοινωνιών, οι συνολικές αμοιβές του από μετοχές και δομημένα ομόλογα ανήρθαν πέρυσι στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα διαθέτει πάντα έναν άνθρωπό της στο διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης πολυεθνικής πετρελαίου ΒP με την επίφαση ότι είναι σύμβουλος επενδύσεων. Εννέα τράπεζες στις ΗΠΑ παρουσίασαν το 2008, τη χρονιά της κρίσης, ζημιές 100 δις δολάρια και όμως έλαβαν από το ταμείο διάσωσης, δηλαδή από τους φορολογούμενους, πάνω από 170 δις, δίνοντας μπόνους ενός εκατομμυρίου στα golden boys που εξακολούθησαν να κερδοσκοπούν, χτυπώντας αδύνατες οικονομίες, όπως η ελληνική.

Ο Κώστας Μαρδάς κατέληξε λέγοντας ότι οι εισπράξεις από τις πωλήσεις του CD θα δοθούν για τα συσσίτια της Εκκλησίας, για τους πεινασμένους του Μνημονίου: «Άλλωστε, πρέπει να παραδεχθούμε, νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ότι η Εκκλησία και το μπουζούκι κρατάνε δεμένη την ελληνική οικογένεια»…

Το CD κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είναι μια παραγωγή της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Ζεϊμπέκικα, χασάπικα και μπαλάντες κόντρα στις αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης