Πολύ μικρό αποδείχθηκε το Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» στ’ Ανώγεια για τον κόσμο που κατέκλυσε το βράδυ της Παρασκευής τον χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη «Το 3ο Ολοκαύτωμα».

Μία ταινία, παραγωγής του Δήμου Ανωγείων, που, όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «είναι η πιο απλή, αλλά και ταυτόχρονα η πιο σύνθετη δουλειά που έχω κάνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χαρωνίτης έκανε λόγο για μία ταινία άποψης, με την οποία επιχειρεί να «βγάλει» τα’ Ανώγεια από το στενό γεωγραφικό τους χώρο και να τα συνδέσει με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεκμηρίωσή της στηρίχτηκε σε περισσότερες από διακόσιες συνεντεύξεις με Ανωγειανούς, γυναίκες κι άνδρες, σε στοιχεία έρευνας από ελληνικά και ευρωπαϊκά αρχεία, ταινιοθήκες, σε οικογενειακά και προσωπικά βιώματα καθώς και σε μια μεγάλη σχετική βιβλιογραφία.

Ο σκηνοθέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για αυτούς που τον στήριξαν ηθικά και υλικά στην προσπάθειά του και κυρίως για αυτούς που του «εμπιστεύτηκαν τις μνήμες τους, οι οποίες αποτελούν τη βασική ύλη που διαποτίζει την ταινία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για περίπου δύο ώρες, περισσότεροι από 1.000 Ανωγειανοί όλων των ηλικιών και επισκέπτες παρακολούθησαν – σε απόλυτη σιωπή- μια εργασία/έρευνα του Λευτέρη Χαρωνίτη για τη σχέση των Ανωγειανών με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1900-1945.

Μια ταινία που προσεγγίζει το φαινόμενο των πολέμων, τους λόγους που τους δημιουργούν, της ανάπτυξης του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη και της Αντίστασης των λαών.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μίλησε για ένα αφιέρωμα «στους παππούδες και τους πατεράδες μας που άφησαν κληρονομιά πράξεις γενναιότητας, αξίες και γνήσιο ανωγειανό ήθος». «Οφείλουμε όλοι» συνέχισε ο δήμαρχος «να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές τους».

Δείτε το βίντεο


Πηγή: Cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης