Κάθε χρόνο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Επιτροπή Ναυαρινείων τιμώντας την αυτοθυσία των προγόνων και των συμμάχων του, γιορτάζει την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Πλέον η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την 192η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στις 18-20 Οκτωβρίου 2019.

Οι φετινές εκδηλώσεις εορτασμού, που όπως κάθε χρόνο αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες κόσμου, ξεκινούν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με την καθιερωμένη παρέλαση την οποία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου,  θα αναβιώσει για τρίτη συνεχή χρονιά, το Σάββατο στις 19  Οκτωβρίου 2019, στην Πύλο στα πλαίσια του εορτασμού της 192ης επετείου των Ναυαρινείων. Μέσα από μια θεαματική αναπαράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό λιμάνι της Πύλου, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών και τη βοήθεια ειδικών οπτικοακουστικών μέσων και πυροτεχνημάτων, θα ζωντανέψει ξανά η ιστορική ναυμαχία, 192 χρόνια μετά, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, με ζωντανή  αφήγηση έως και την εντυπωσιακή καταστροφή του ομοιώματος της τουρκοαιγυπτιακής ναυαρχίδας. Πρόκειται για μια γιορτή που τιμά την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία βάζοντας την σφραγίδα για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, κ. Παναγιώτης Καρβέλας ανέφερε: «Το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. και στον ιστορικό όρμο της Πύλου θα λάβει χώρα η Αναπαράσταση της τελευταίας σημαντικής και νικηφόρας Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και συνάμα η τελευταία πράξη της Ελληνικής επανάστασης. Η καταναυμάχηση του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου, σήμανε την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους συνδημότες μας αλλά και τους επισκέπτες του τόπου μας, να συμμετάσχουν στην παρακολούθηση της Αναπαράστασης της Ναυμαχίας, για την οποία καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια αρτιότερης διοργάνωσης. Η παρουσία όλων μας θα αποτελέσει τιμή και σεβασμό στην ιστορία μας!».

Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος ξεκινάει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 8:00μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων του εικαστικού Γεωργίου Μπουζούνη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Denis Gaille. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου στην Οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα. Μετά το πέρας των εγκαινίων θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Άρης του Τσαμαδού» με εισηγητές τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Πρωτέας» Νικόλαο Βλαβιανό,  τον Γεώργιο Βοζίκη μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., τον διευθύνοντα σύμβουλο του Νηογνώμονα “ΦΟΙΝΙΞ” Άρη Αρβανιτάκη και την κυρία Μαρία Γαλούφα Αρχαιολόγο. Διοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος «Πρωτέας», ο ΝΑΣΠ  Πύλου «ΝΕΣΤΩΡ» και η Οργανωτική Επιτροπή Ναυαρινείων.

Αμέσως μετά, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων θα ακολουθήσουν εθνικοί παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Κυριών Πύλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 12.00μ.μ. το μεσημέρι θα γίνει η τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 8.00μ.μ. το βράδυ με την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Παλαιό Λιμάνι της Πύλου.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στις 09.30π.μ. το πρωί θα γίνει παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Αμέσως μετά στις 10.00π.μ. θα γίνει τέλεση δοξολογίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης