15o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
16 – 27 Σεπτεμβρίου 2009

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το τμήμα Μουσική & Φιλμ έχουν ως τιμώμενο πρόσωπο τον άνθρωπο που αλλάζει τον τρόπο που ακούμε μουσική για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στη ζωή του Γιάννη Πετρίδη, «Once In a Lifetime» της Νικόλ Αλεξανδροπούλου και θα έχουν την τιμή να τον φιλοξενούν στη θέση του προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ.

 

Για πάρα πολύ κόσμο είναι κάτι σαν αρχιερέας του ραδιοφώνου αν και ο ίδιος δε θα συμφωνούσε ποτέ μ’ έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.  Είναι ο άνθρωπος που έπαιξε πρώτος στο Ελληνικό ραδιόφωνο ονόματα σαν τους Talking Heads, Tuxedomoon, Joy Division και ολόκληρο το πανκ και  new wave κίνημα, μαζί με εκατοντάδες άλλα ονόματα για τα οποία τότε διαβάζαμε αλλά δε μπορούσαμε να ακούμε έγκαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της μουσικής παιδείας ενός κοινού που δε σταμάτησε ποτέ να αναζητά το καινούργιο και το ποιοτικό ανεξαρτήτως είδους μουσικής. Η  εκπομπή του αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου και η φράση «το είπε ο Πετρίδης» αποτελεί το καλύτερο πιστοποιητικό ποιότητας που μπορεί να υπάρχει.

Πολέμησε και πολεμά να καταργήσει τις παρωπίδες για τον τρόπο που ακούμε μουσική και γι’ αυτό δεν δίστασε ποτέ να παίξει πανκ και μετά Abba. Άνθρωπος πάντα μέσα στην εποχή του – και τις περισσότερες φορές ίσως και πιο μπροστά – ο Γιάννης Πετρίδης απέκτησε δεκάδες χιλιάδες πιστούς θαυμαστές που τον ακολουθούν για δεκαετίες, από την εποχή του βινυλίου και της κασέτας μέχρι την εποχή του διαδικτύου και των blogs.

 

Τώρα ήρθε η ώρα να περάσει στο πανί ο σημαντικότερος Έλληνας ραδιοφωνικός παραγωγός, για να μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις εμπειρίες του και τις πηγές της έμπνευσής του, χάρη στην ταινία «Once In A Lifetime» της Νικόλ Αλεξανδροπούλου που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα και σε μια ειδική εκτός συναγωνισμού προβολή στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο μοναδικά στιγμιότυπα δοσμένα μέσα από την προσωπική αφήγηση ενός ανθρώπου που αγάπησε τη μουσική περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του.

 

Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο Γιάννης Πετρίδης ήταν ο συντονιστής του masterclass που παρέδωσε για τους φίλους του φεστιβάλ ο Τζούλιεν Τεμπλ. Φέτος, οι Νύχτες Πρεμιέρας ως ένδειξη φόρου τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του, θα έχουν τον Γιάννη Πετρίδη ως πρόεδρο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ. Η πενταμελής Επιτροπή θα αποφασίσει για την ταινία που θα βραβευτεί με τη Χρυσή Αθηνά, βραβείο που συνοδεύεται και από 10.000 ευρώ.

 

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σύντομα θα ανακοινώσει τα τέσσερα ακόμα ονόματα της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής που φέτος προέρχονται από τον ίδιο χώρο και έρχονται όχι μόνο για να βραβεύσουν την καλύτερη ταινία του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, αλλά και για να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από ένα άκρως επίκαιρο θέμα που αφορά εξίσου δημιουργούς, κοινό και δημοσιογράφους!

 

Όσο για τις ταινίες του πιο δημοφιλούς τμήματος του φεστιβάλ πρόκειται για ακόμα μία χρονιά να γεμίσουν και πάλι με μουσική και να ξεσηκώσουν τους θεατές στις αίθουσες Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1 & 2. Για μια πρώτη γεύση αναφέρουμε το «Burning Down The House: The Story of CBGB», για το πασίγνωστο κλαμπ της νεοϋορκέζικης σκηνής των 70s και των 80s. Το «σπίτι της underground rock» ζωντανεύει ξανά με ονόματα όπως των Talking Heads, του Sting, της Pattie Smith και πολλών άλλων να εμφανίζονται επί σκηνής σε ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από τη Μάντι Στάιν, κόρη της επί χρόνια manager των The Ramones, Λίντα Στάιν.

 

Περισσότερες πληροφορίες, όλες οι εξελίξεις και τα νέα που αφορούν στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, βρίσκονται την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.aiff.gr). Στην ενότητα Γραφείο Τύπου βρίσκονται επίσης αναρτημένα τα παλαιότερα Δελτία Τύπου (σε μορφή .pdf και φωτογραφικό υλικό), ενώ λειτουργεί και το blog του φεστιβάλ (http://nyxtespremieras.blogspot.com) που ανανεώνεται καθημερινά και περιμένει τα σχόλια, τις απόψεις και τις ιδέες σας!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φίλοι δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θέλουν να διαπιστευθούν για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.aiff.gr στην ενότητα Γραφείο Τύπου. Προκειμένου να εξεταστούν, οι αιτήσεις πρέπει να σταλούν, πλήρεις, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009.

 

Πληροφορίες

Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών

Γραφείο Τύπου

τηλ. +30 210 6061428 

email ploukas@aiff.gr

url http://www.aiff.gr

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία) σε συνεργασία με το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ (ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαρία Μπόμπολα

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πέτρος Αντωνιάδης  

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ορέστης Ανδρεαδάκης  

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ιωάννης Παππάς   

 

ΥΠΕΥΘΥΝH ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Ιωάννα Μαντούβαλου 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Φαίδρα Βόκαλη, Θοδωρής Δημητρόπουλος, Κυριαλένα Δρούζα, Μανώλης Κιλισμανής

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Γιώργος Κρασσακόπουλος

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Νίκη Ξένου  

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Παναγιώτης Λουκάς

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Νατάσσα Πανδή

 

ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Φαίδρα Βόκαλη 

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: Μανώλης Κιλισμανής

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: Ράνια Λαδά

 

ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ: STORYTELLER [ www.storyteller.gr ] 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ & ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΙ: Greca International Transports

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: Χρήστος Μήτσης

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Νέλλη Ανδριοπούλου

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης