Αυτές είναι οι πιο αξιόλογες ταινίες που θα προβληθούν σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας…

Τerri (Αττικόν, 17.45)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 15χρονος υπέρβαρος και ελαφρώς καταθλιπτικός Τέρι πηγαίνει στο σχολείο με τις πιτζάμες, δεν έχει φίλους και πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συνεδρίες με τον σχολικό σύμβουλο. Καθώς δεν είναι ο μόνος με την παραπάνω υποχρέωση, θα γνωρίσει εκεί δύο ακόμη απροσάρμοστους συμμαθητές του, με τους οποίους ξεκινά μια απροσδόκητη φιλία. Μία γλυκιά σπουδή για την αγωνία ενός περιθωριοποιημένου εφήβου, από το ανερχόμενο ταλέντο του αμερικάνικου σινεμά, Αζέιζελ Τζέικομπς. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Τζέικομπ Βισότσκι και ο πάντα απολαυστικός Τζον Σι Ράιλι σκορπούν χαμόγελα, προκαλώντας με την ίδια ευκολία τη συμπόνια και το ασταμάτητο γέλιο. Μία ταινία ενηλικίωσης που δεν φοβάται να φέρει σε δύσκολη θέση τον θεατή, καθώς του υπενθυμίζει πως η εφηβεία είναι η εποχή της οδύνης.


Terri – Τέρι by NyxtesPremieras

Το Γάλα
(Αττικόν & Απόλλων, 19.45)

Η τραγική ιστορία τριών ηρώων, της Ρήνας και των δύο γιων της, Αντώνη και Λευτέρη. Έχοντας μεταναστεύσει εδώ και χρόνια από την Τιφλίδα, ο Αντώνης, φιλόδοξος και πρόθυμος να ανελιχθεί κοινωνικά και να γυρίσει την πλάτη στις ρίζες του, διατηρεί σχέση με μια ευκατάστατη Ελληνίδα, την οποία και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ο Λευτέρης, από την άλλη, αρνείται να ζήσει στο σήμερα, παραμένει αδύναμος και αφελής, ενώ η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο περίεργη. Μια μέρα ο Αντώνης επισκέπτεται την μητέρα του και τον αδερφό του για να τους ανακοινώσει τον γάμο του αλλά η επίσκεψη του αναμοχλεύει οικογενειακές δυναμικές και βαθιά προβλήματα που στοιχειώνουν και τους τρεις, με άξονα τα αρχέτυπα πατρίδα, μητέρα και αγάπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το Γάλα (Burning Heads) του Γιώργου Σιούγα by NyxtesPremieras

Inni (Δανός 1, 20.00)

Λιτό, απέριττο και σκεπασμένο από ένα μονοχρωματικό πέπλο, το «Inni» – αν και σε πλήρη αισθητική αντίθεση με το καλειδοσκοπικό πρίσμα του «Heima» (2007) – αποτελεί τον φυσικό διάδοχο του προηγούμενου ντοκιμαντέρ των Sigur Rόs. Κλειστοφοβικό αλλά ταυτόχρονα οικείο, προσκαλεί τον θεατή σε μια τετ α τετ επαφή με το συγκρότημα μέσω εικόνων, που αποτυπώνουν στο σελιλόιντ το πώς βιώνουν τόσο οι φαν όσο και η μπάντα την εμπειρία των συναυλιών. Ο ανερχόμενος Βίνσεντ Μόρισετ χρησιμοποιεί 16άρα μηχανή και φιλμάρει πειραματικά, τοποθετώντας τον φακό του πίσω από πρίσματα, ακόμη και αντικείμενα και προσδίδοντας στην ταινία έναν ρετρό, εξπρεσιονιστικό τόνο. Νέο και αρχειακό υλικό, που ξεκινά ακόμα και από το μακρινό 1998, διαπλέκονται σε ένα ντοκιμαντέρ άκρως αποκαλυπτικό της προόδου, της αυθεντικότητας και της επιρροής του μουσικού φαινομένου Sigur Rόs.


Inni by NyxtesPremieras

Attack the block
(Απόλλων, 00.30)

Σε ένα κακόφημο οικοδομικό τετράγωνο του νότιου Λονδίνου, η συμμορία των σκληρών παιδιών της γειτονιάς ληστεύει τη Σαμ καθώς αυτή γυρίζει σπίτι της. Ξαφνικά, ένα μικρό εξωγήινο πλάσμα πέφτει από τον ουρανό, επιτίθεται στο μπουλούκι και η Σαμ το βάζει στα πόδια. Καθώς η αστυνομία κυνηγά τους πιτσιρικάδες, ένα δεύτερο κύμα εξωγήινων κάνει την εμφάνισή του, αλλά αυτή τη φορά, η συμμορία αποφασίζει να απαντήσει. Αρπάζουν όπλα, καβαλάνε ποδήλατα και ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το έδαφός τους. Η κινηματογραφική παράδοση των «Goonies» και των «Gremlins» εμπλουτίζεται με ασταμάτητη δράση, σασπένς που κόβει την ανάσα και σκηνές ασυγκράτητου γέλιου στο ώριμο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζο Κόρνις. Αυτό είναι το μεταμοντέρνο sci-fi θρίλερ που έρχεται από τη Βρετανία και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο μεταμεσονύκτιο τμήμα του Φεστιβάλ SXSW.


Attack The Block by NyxtesPremieras

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης