Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» εκφράζει σίγουρα το παγκόσμιο συναίσθημα θλίψης για την καταστροφή που υπέστη ένα από τα γνωστότερα μνημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας και του κόσμου.

Οι πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι είχαν σπεύσει να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή, τραγουδούσαν το «Ave Maria» σαν ένα ύστατο χαίρε στη δική τους Παναγία των ΠαρισίωνΈπειτα από 8,5 ώρες μάχης με τις φλόγες τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα 2/3 της οροφής, αλλά και να υποστεί εσωτερικά ο ναός τεράστιες καταστροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χαρακτηριστικοί πύργοι της εκκλησίας σώθηκαν τελικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αμέσως πως ο ναός θα ξανακτιστεί όπως ήταν, ενώ η UNESCO έσπευσε να στηρίξει το εγχείρημα αυτό.

Οι γαλλικές Αρχές απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εμπρησμού ή τρομοκρατίας και από τα πρώτα στοιχεία, τα οποία βεβαίως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προκύπτει πως ενδεχομένως η φωτιά να ξέσπασε σε χώρους όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες για την ανακαίνιση του ναού. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή τους οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι, για την ώρα, αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως ατύχημα.

Μια ιστορία αιώνων έγινε στάχτη από τις φλόγες. Οι πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι είχαν σπεύσει να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή, τραγουδούσαν εν χορώ το «Ave Maria» σαν ένα ύστατο χαίρε στη δική τους Παναγία των Παρισίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Παγκόσμια θλίψη για την πυρκαγιά

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κάποιος τη γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να τη σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα» είπε με tweet του ο Τραμπ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στους Γάλλους φίλους μας» ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, καθώς οι φλόγες καταστρέφουν τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας σήμερα και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» υπογραμμίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μήνυμά της στο Twitter.

Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

«Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους καθολικούς και στον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε σήμερα πως είναι «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα».

Σε ένα tweet του, ο Γκουτιέρες πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης