Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Σε έναν μουσικό διάλογο ΚΡΗΤΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συνοδοιπόρο τον διεθνή ουτιστα ethnic ερμηνευτή HAIG YAZDJIAN

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟΝ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ  ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 9.00 μμ

ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ &
ΕΡΓΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΙΑΝΟ ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Μια αριστουργηματική παράσταση ετοιμάζει ο Βασίλης Σκουλάς για το κοινό του στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 με τίτλο «Σε ρυθμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», με παραδοσιακά τραγούδια Κρήτης, Ανατολικής Μεσογείου και έργα Μίκη Θεοδωράκη. Η εντατική ενασχόληση του με το μεγάλο μουσικό κεφάλαιο Μίκης Θεοδωράκης τον φέρνει στην σκηνή του Ηρωδείου .

Ο Πατριάρχης της Κρητικής μουσικής που με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στο πέρασμα των χρόνων επιλέγει τα καλλιτεχνικά του βήματα βρήκε την καλλιτεχνική αιτία για να ανέβει στην σκηνή του Ηρωδείου και να αποζημιώσει για μια φορά ακόμα το κοινό του.

Ας σημειώσουμε ότι τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα στις μεγάλες του παραστάσεις και στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αναγνωρίζεται ως μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής και κύρους.

Έναν μουσικό διάλογο Κρήτης και Ανατολικής Μεσογείου θα αναπτύξει ο Βασίλης Σκουλάς με συνοδοιπόρο τον διεθνή ουτιστα και ερμηνευτή Haig Yazdjian. H κρητική Λύρα θα συναντηθεί με το ούτι της Ανατολής και θα αναδειχθούν οι μουσικές συγγένειες των δυο μουσικών τους κόσμων και τα κοινά τους στοιχεία, γιατί η Κρήτη γειτνιάζει και γεωγραφικά και μουσικά με την Ανατολή.

Ο Haig Υazdjian (Χαικ Γιαζιτζιάν), διακρίνεται διεθνώς ως δεξιοτέχνης στο ούτι αλλά και ως ερμηνευτής, και συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του.

Ξεχώρισε γρήγορα για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς που έδωσαν το στίγμα τους στην ελληνική world-jazz σκηνή.

Έχει πλούσια δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, με τον Νίκο Ξυδάκη, τη Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, την Έλενη Βιτάλη, την Loreenna McKennitt, τον David Lynch, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Theodossii Spassov και τον Glen Velez.

Στο Ηρώδειο θα τον δούμε με τον Βασίλη Σκουλά σε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών Κρήτης και δημοφιλή Αραβόφωνα που συναντώνται και στην Κρήτη, όπως Χαλεπιανός Μάνες, Μεσοπέλαγα Αρμενίζω, Φιδελέ κ.α. και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε εναλλαγή ελληνικών κα αραβικών στίχων μια αριστουργηματική δουλειά που ενθουσίασε το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Μάιο όπου ξεκίνησε η συνεργασία τους.

Από την Κρητική Παράδοση ο Βασίλης Σκουλάς θα περάσει σε έργα Μίκη Θεοδωράκη που εμηνεύει με ένα μοναδικό τρόπο.

Ο Βασίλης Σκουλάς το τελευταίο διάστημα μελετάει έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την γνωστή πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα ερμηνεύσει και κλασικά έργα του συνθέτη εμπνευσμένα από την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, όπως τον «Συρτό Χανιώτικο», μεταξύ άλλων , για πιάνο και κρουστά. Έργο που γράφτηκε στην Κρήτη το 1952.
Το νήμα της παραστασης θα ξετυλίξει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά το πρόγραμμα και μας έχει συνηθίσει σε σχεδιασμό παραγωγών κύρους και μεγάλης επιτυχίας στο Ηρώδειο για σειρά ετών.

Οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, του σπουδαίου κρητικού ερμηνευτή, στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούν την συνέχεια της προσέγγισης του έργου του συνθέτη με επίκεντρο την επιρροή στο έργο του της παραδοσιακής και ειδικά της Κρητικής μουσικής, στοιχεία που εμφανίζονται πχ στα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου, μέρος των οποίων θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Σκουλάς και σε άλλα που θα ακούσουμε.

Η πρώτη απόπειρα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Μάιο με μεγάλη επιτυχία όπου το κοινό ανταποκρίθηκε με καθολική αποδοχή και αληθινή συγκίνηση ενώ τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε την παράσταση στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου για να ακούσουμε δωρικές ερμηνείες από τον Ανωγειανό Βασίλη Σκουλά στο πνεύμα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.

Ερμηνείες που έχουν το πλεονέκτημα της βιωματικής προσέγγισης, λόγω εντοπιότητας, ευαίσθητης ψυχοσύνθεσης, κρητικής λεβεντιάς, με βαθύ στοχασμό και ψυχική καθαρότητα που χαρακτηρίζουν, τον τόπο, τον ερμηνευτή αλλά και τον μεγάλο συνθέτη.

Μαζί τους ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης το ιστορικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που εντυπωσιάζει επί σκηνής με την βιρτουόζικη τεχνική και τον συγχρονισμένο βηματισμό αλλά και την πλούσια ιματιοθήκη και τις φορεσιές τους, θα έρθει από το Ρέθυμνο συνοδεία με τους «Ριζίτες» στιβαρούς Κρητικούς που τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια και θα συμπληρώσουν το πάνθεο μουσικής και θεάματος για το αθηναϊκό κοινό.

Μια αριστουργηματική παράσταση, με χρώματα, έντονους ρυθμούς, κρητικά στιβάνια και «σαρίκια» με αποκορύφωμα τους ήχους του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη θα πρωταγωνιστήσει φέτος στο Ηρώδειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης