Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Tου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) στα καλοκαιρινά φεστιβάλ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«…Μου φάνηκε σαν Εγγλέζος, σαν Αμερικάνος, μα όχι πάλι σωστός Εγγλέζος ούτε σωστός Αμερικάνος· τα ολίγα λόγια που μου είπε ρωμέικα, τα είπε μ’ έναν τρόπο δύσκολο και συλλογισμένο, όχι και πολύ ξενικό, σαν να ήξερε μια φορά ρωμέικα και τα ξέχασε…»

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζει εκ νέου το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» σε ανανεωμένο ανέβασμα και με καλοκαιρινή διάθεση. Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του ανά την Ελλάδα και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», ο «Αμερικάνος», στον τέταρτο χρόνο επιτυχίας του, ζωντανεύει ξανά στα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Αττικής, με πρώτο του σταθμό το φεστιβάλ Βύρωνα, Δάφνης και Υμηττού στις 24 Ιουλίου και δεύτερο τα «Αισχύλεια» στην Ελευσίνα στις 29 του ίδιου μήνα. Θα ακολουθήσει και δελτίο τύπου που θα σας ενημερώνει και για άλλους σταθμούς της παράστασης ανά την Ελλάδα.

Το έργο

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη λοιπόν είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη λοιπόν δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της γης: κανένα άλλο έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων» δεν τον αφορά και δεν τον εκφράζει περισσότερο.

Η παράσταση

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και “μετατοπίζεται” σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη. Στις καλοκαιρινές παραστάσεις παίζει επι σκηνής η μουσικός Τάνια Γιαννούλη.

Στη σκηνή οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Περίληψη

Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει «επιμόνως» και «επί μακρόν» το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί «έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια»;

Παραστάσεις – Περιοδείες

Η παραγωγή της εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 στο Θέατρο Άλεκτον. Ο φετινός κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Λαμία, με τον «Αμερικάνο» να περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με μεγάλη απήχηση από το κοινό: Η παράσταση “ταξίδεψε” στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στη Λαμία, στην Κρήτη, στην Σκιάθο, αλλά και στην Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων). Το 2011 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο “Αμερικάνος” επέστρεψε θριαμβευτικά στις ελληνικές σκηνές και παρουσιάστηκε εκ νέου στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (BLACK BOX) από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2012 και συνεχίζει με περιοδεία στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

Στήλη θεαμάτων

«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Θανάσης Σαράντος
Μουσικός επί σκηνής : Τάνια Γιαννούλη
Μουσική σύνθεση : Λάμπρος Πηγούνης
Σκηνική Επιμέλεια :Λίνα Μότσιου
Βοηθός σκηνοθέτη : Δημήτρης Κερεστεντζής
Φωτογραφίες :Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεοφύτου

Διάρκεια παράστασης : 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
24 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Βύρωνα, Δάφνης και Υμηττού (θέατρο Βράχων). Ωρα έναρξης : 21.00 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 5 Ευρώ φοιτητικό, για παιδιά και νέους από 6-18 ετών, ΑΜΕΑ, άνεργους με κάρτα ΟΑΕΔ, για ηθοποιούς με ενημέρωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, πολύτεκνους, κατόχους κάρτας πολιτισμού, ΥΠΠΟΤ. Επίσης το εισιτήριο θα κοστίζει 5 Ευρώ για group πάνω από 10 άτομα.
Προπώληση για το Φεστιβάλ Βύρωνα, Δάφνης, Υμηττού :

Ticket services
Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
και στα ταμεία του θεάτρου πριν την παράσταση
29 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ”Αισχύλεια” στο ”Παλαιό Ελαιουργείο” στην Ελευσίνα. Ωρα έναρξης : 21.00 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου : 5 Ευρώ (γενική είσοδος)
Προπώληση για τα ”Αισχύλεια” :
Στα γραφεία του ΠΑΚΠΠΑ στην Ελευσίνα : Κίμωνος 11 και Παγκάλου τηλ : 210 5565612
Προπώληση γίνεται επίσης σε ημέρες προηγούμενων παραστάσεων στα ταμείa του Παλαιού Ελαιουργείου.

Πώληση: Στα ταμεία του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου θα γίνει η παράσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης