Μια παράσταση τόσο επίκαιρη όσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εκείνη που χάνει την ταυτότητά της, που χάνει τη φωνή της και στο τέλος, την πνοή της. Ένα έργο για τον παραλογισμό της βίας που ασκεί και γεννά η εξουσία, όπως εκείνη, που τόσο απροκάλυπτα βιώσαμε πρόσφατα στη χώρα μας, για να μην ξεχάσουμε.

Ο φάκελος ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία, το όνειρο και την ελπίδα του ανθρώπου και την πραγματικότητα της εξουσίας όλων των μορφών της, όπου το παράδοξο, με τις δυνατές, ανησυχητικές λεπτομέρειές του μετουσιώνεται σε έναν υπαρκτό, απάνθρωπο κόσμο. Μία πολύ σκληρή, σχεδόν απεχθής απεικόνιση κάθε συστήματος που με την απρόσωπη και παγωμένη βία του εκμηδενίζει κάθε ανθρώπινη αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο γραφείο του αφανούς προέδρου, όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Δημοκρατίας καταφθάνει ένας κύριος για να μάθει τους λόγους για τους οποίους του εστάλη ο μυστηριώδης φάκελος. Τον υποδέχονται: ο κακότροπος γραμματέας, ο απροσάρμοστος μάγειρας και ο αλλοπρόσαλλος Χ και του ζητούν να περιμένει μέχρι το τέλος.

Στο όριο της φαντασίας, ο διάλογος ρέει στη γραμμή του παραλόγου του Μπέκετ και του γκροτέσκο του Ιονέσκο, ενώ η ύφανση των διαλόγων και ο μετέωρος ρυθμός δημιουργούν μια υποκριτικά κρυστάλλινη ατμόσφαιρα, η οποία μας οδηγεί σε ένα κομψά, γεωμετρικό φινάλε. Η παράσταση μεταφέρει επί σκηνής την εικόνα μιας κανιβαλιστικής κοινωνίας και τον παραλογισμό μιας εξουσίας, που αντλεί δύναμη από την αφέλεια όποιου την υπηρετεί και την αδυναμία όποιου την υφίσταται.

Τα πρόσωπα του έργου είναι συγχρόνως εκτελεστές αυτής της βίας αλλά και τα θύματά της. Αυτοί που με την υπεροψία τους και τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις τους υπηρετούν μία δύναμη που δε γνωρίζουν και οικοδομούν έναν κόσμο αόρατο, επικίνδυνο, απογυμνωμένο από κάθε αξία, όπου ο άνθρωπος είτε αφομοιώνεται, είτε ακυρώνεται για πάντα. Πού βρίσκεται αυτός ο κόσμος; Στο παρελθόν, στο παρόν; Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O φάκελος του Spiro Scimone, μια κωμωδία-θρίλερ για μια κοινωνία που θα μπορούσε να είναι η δική μας.

Παίζουν:

Γραμματέας: Πέτρος Νάκος

Μάγειρας: Γιάννης Κουρκουμέλης

Ένας Κύριος: Δημήτρης Αγοράς

Χ: Ελισάβετ Αραβίδου (Α Διανομή)

Χρήστος Νικολακόπουλος (Β Διανομή)

 

 

Παραστάσεις: Από Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009 και κάθε

                          Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Ώρα Έναρξης: 21.30 (Παρ./Σαβ./Κυρ.)

Μεταμεσονύκτιες Παραστάσεις: 23.45 (Παρ./Σαβ.)

Τιμές Εισιτηρίων: 15euro, 10euro (μειωμένο)

Διάρκεια: 60′

 

www.alterapars.gr

Altera Pars

Μεγ. Αλεξάνδρου 123

Κεραμεικός (στάση Λαΐς)

Τηλ: 210 34 10 011

Fax:  210 34 10 950

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης