Τα ΒΗΜΑΤΑ της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, παρουσιάζουν το έργο ‘Ο ΦΩΝΤΑΣ’ του Μήτσου Ευθυμιάδη, για λίγες μόνο παραστάσεις, στο Ίδρυμα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Ο «Φώντας» αποτελεί έναν από τους μικρούς θησαυρούς της νεοελληνικής δραματουργίας. Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, με τη συγγραφική του μαεστρία ανέδειξε τη σχέση του καταπιεστή και του καταπιεζόμενου. Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας. Συντηρεί δε και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά τα τεχνάσματα είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ατόμου και της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο αναγνωσμένο με σύγχρονη ματιά, μας αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία, τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του έργου σήμερα, είναι αναγκαίο να τονιστεί αυτή η συμβολική του διάσταση με λιτά –σκηνικά και εκφραστικά- μέσα και με τη θεατρική επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Έτσι η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθετικής γραμμής, την οποία υπογράφει η Αγγελική Ξένου.

Στα πλαίσια της νέας αντίληψης για το ανέβασμα της παράστασης η εταιρεία ΒΗΜΑΤΑ με μεγάλη χαρά συνεργάζεται με το συγκρότημα KollektivA που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια δημιουργεί ο αγαπημένος συνεργάτης Κώστας Βελινόπουλος. Το φωτισμό σχεδιάζει ο Κώστας Σταματόπουλος.

Τους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη ερμηνεύουν αντίστοιχα οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Φώντας» θα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», Πειραιώς 206, από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και κάθε Τετάρτη του Φεβρουαρίου στις 21.00΄. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Αντώνη Ξένο: 210 6033676 & 6932856485.«

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης