Ο Γενικός Γραμματέας του Ηλία Καπετανάκη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 06:53
Ο Γενικός Γραμματέας του Ηλία Καπετανάκη
Από τις 30 Μαρτίου στο θέατρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του Γ΄ έτους να επιχειρήσουν το πρώτο τους «επίσημο» ανέβασμα στην σκηνή του θεάτρου της Σχολής, εξερευνώντας τις αναλογίες μιας καυτής πολιτικής σάτιρας γραμμένης το 1893 με το σήμερα.

Ο Λάμπρος, πλούσιος επαρχιώτης, ονειρεύεται αξιώματα και τη «μεγάλη ζωή» της Αθήνας. Η υποστήριξη του στον τοπικό βουλευτή με αντάλλαγμα μια θέση στο Δημόσιο, θα είναι το εισιτήριο του για την πρωτεύουσα. Τον πόθο του αυτό, τον μοιράζεται με τη γυναίκα του, Πηνελόπη, που επίσης προσβλέπει σε ένα υψηλό αξίωμα για τον σύζυγό της. Κι όσο εκείνος θα διαπλέκεται στους μηχανισμούς του πελατειακού κράτους, εκείνη θα στροβιλίζεται με χάρη στα αριστοκρατικά σαλόνια. Γραμμένη το 1893, η «κωμωδία μετ’ ασμάτων», του Ηλία Καπετανάκη καυτηριάζει την πολιτική και την κοινωνική διαφθορά σατιρίζοντας συγχρόνως ανελέητα τις επιπτώσεις τους στον οικογενειακό βίο.

Ο Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνοθέτης της παράστασης, σημειώνει:
Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, να δώσει στους σπουδαστές του τρίτου έτους την δυνατότητα να ανέβουν στην σκηνή και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία λίγους μήνες πριν από την αποφοίτησή τους, είναι εξαιρετική. Η δουλειά σε συνθήκες απολύτως επαγγελματικές, ενθουσίασε τα παιδιά, που με απίστευτο κέφι και διάθεση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια παράσταση που την χαρακτηρίζου, η αυτοσχεδιαστική διάθεση στην διάρκεια της προετοιμασίας, τα τραγούδια που διατρέχουν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ο χορός, και βέβαια ο καταιγιστικός και απόλυτα σύγχρονος λόγος του Ηλία Καπετανάκη που μοιάζει να έγραψε το έργο 120 χρόνια πριν για να μας εξηγήσει την αιτία της κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Στο μότο του Εθνικού Θεάτρου «Τι είναι η Πατρίδα μας», οι σπουδαστές – ηθοποιοί του τρίτου έτους προσπαθούν να δώσουν απάντηση, ανεβάζοντας με τρελό κέφι την «κωμωδία εις τρεις πράξεις μετ΄ ασμάτων Ο Γενικός Γραμματεύς».
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Κονομή
Διασκευή τραγουδιών - Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός

Παίζουν (οι τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής): Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιώργος Βουρδαμής, Κατερίνα Καραγεωργίου, Σοφία Κόκκαλη, Χρήστος Κοντογιώργης, Λάμπρος Κτεναβός, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Πανάδης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Φίλιππος Παπαχριστοδούλου, Αθανασία Σιδέρη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Ρίνο Τζάνι, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ιώβη Φραγκάτου, Αντωνία Χαραλάμπους, Άντρη Χατζηχριστοδούλου

Πρώτη παράσταση: 30 Μαρτίου 2012
Τελευταία παράσταση: 28 Απριλίου 2012


Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων ξεκινάει μια ώρα πριν την έναρξη της κάθε παράστασης στο θέατρο της Δραματικής Σχολής (Πειραιώς 35).

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 06:57