Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, 7.30 μ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mε αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την εμφάνιση της Διδασκαλίας του Γκουρτζίεφ στη Δύση, το Κέντρο Γκουρτζίεφ διοργανώνει μία εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις» και θα περιλαμβάνει:

• Προβολή της ταινίας Οι Αναζητητές της Αλήθειας (2008), μια καταγραφή της ζωής του Γκουρτζίεφ και της ανάπτυξης της διδασκαλίας του, από τα πρώτα χρόνια της αναζήτησής του σε απρόσιτες περιοχές της Ασίας, μέχρι τον θάνατό του στο Παρίσι, στις 29 Οκτωβρίου του 1949.

• Ομιλία του Στέφανου Ελμάζη, διευθυντή του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ και των εκδόσεων Αρχέτυπο, με θέμα: «Μια Εισαγωγή στη Διδασκαλία του Γκουρτζίεφ: Πώς να ζήσω αληθινά;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ

Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ (1866-1949) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και με τη μεγαλύτερη επίδραση πνευματικούς δασκάλους του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στον Καύκασο από πατέρα Έλληνα και μητέρα Αρμένισσα. Από νεαρή ηλικία άρχισε να ταξιδεύει φτάνοντας σε απρόσιτα μέρη της Ασίας, σε μοναστήρια και αρχαίες σχολές, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα που τον βασάνιζε: ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης;

Εν τέλει, έπειτα από πολλά χρόνια αναζήτησης, το 1912 εμφανίστηκε στη Μόσχα ως φορέας μιας γνώσης, που δεν έμοιαζε με τίποτε από όσα γνώριζε ή είχε ακούσει ο σύγχρονος κόσμος. Από τότε μέχρι σήμερα οι ιδέες του έχουν επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η διδασκαλία του –που περιλαμβάνει Ιερούς Χορούς, Μουσική, πρακτική Εργασία στον εαυτό και μια συνολική και ανατρεπτική θεώρηση του σύμπαντος– είναι ένα κάλεσμα για την προσωπική αφύπνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα κάλεσμα για την αναζήτηση του αληθινού σκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην πράξη, είναι ένα σύστημα εσωτερικής άσκησης μέσα στην καθημερινή ζωή, που στοχεύει στην αυτοσυνειδητότητα και στην ελευθερία από το εσωτερικό χάος μέσα στο οποίο ζούμε.

Το Κέντρο Γκουρτζίεφ (www.gurdjieff-center.gr, τηλ. 6980971350), σε συνεργασία με τα αρχικά Κέντρα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, έχει την ευθύνη της συνέχισης και της μετάδοσης της διδασκαλίας στην Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη

Πολυχώρος Πολιτισμού “διέλευσις”
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: info@dieleusis.gr / URL: www.dieleusis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης