«Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν ‘Ενσλιν»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 03:32
«Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν ‘Ενσλιν»
... βασισμένο σε κείμενα του Φραντς Κάφκα και της Κριστίνε Μπρύκνερ

Στην Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Πρόβα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά το έργο-μαρτυρία «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν ‘Ενσλιν».

Λίγα λόγια για το έργο
Η ανηλεής μάχη των Νηστευτών με την πείνα και την δίψα μέσα σε κλουβιά, και ο απεγνωσμένος αγώνας (με έσχατο μέσο πάλης την απεργία πείνας) των ηγετών της R.A.F. (Ομάδα Μπάαντερ-Μάϊνχοφ) για να μην εκμηδενιστεί η προσωπικότητά τους μέσα στα Λευκά Κελλιά των φυλακών του Στάμχάϊμ ήταν αφορμή γι’αυτήν την παράσταση-ντοκουμέντο, που είναι στηριγμένη και στο διήγημα του Κάφκα «Ο καλλιτέχνης της πείνας» και σ’ένα κείμενο της Μπρύκνερ για την Γκούντρουν Ένσλιν, ηγετικό στέλεχος της R.A.F.

Πρόκειται για δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες για την πάλη του ανθρώπου με τις ιδέες του, τα πάθη του και τη μοίρα του. Δύο συναρπαστικές δια-μαρτυρίες, που αποκαλύπτουν την άβυσσο της ψυχής του ανθρώπου και το τραγικό του μεγαλείο.

Ένας νηστευτής και μια τρομοκράτης, ερωτευμένοι μέχρι θανάτου με τις ιδέες τους, τολμούν να εναντιωθούν σε ΟΛΟΥΣ και σε ΟΛΑ. Και πληρώνουν με την ζωή τους το τίμημα της ανταρσίας τους. Δύο άνθρωποι που δεν τα «βρήκαν» με την ζωή και τον κόσμο, που επιμένουν να ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ, να ΚΡΙΝΟΥΝ και να ΔΡΟΥΝ, όταν γύρω τους στοιβάζονται τα σκουπίδια του «πολιτισμού» της κατανάλωσης - της βίας και της εκμετάλλευσης. Δύο μάρτυρες, που δεν ανέχονται να τρώνε και να κοιμούνται καλά οι άνθρωποι, με ήσυχη την νεκρή συνείδησή τους, όταν ο κόσμος γύρω στάζει αίμα και τρόμο!

Μια καταγγελία –σοκ για την βαρβαρότητα και την εξαθλίωση της κοινωνίας των ανθρώπων. Ένα θέαμα, που αποκαθαίρει από την λάσπη της τηλεοπτικής καθημερινότητας.

Σήμερα έχουμε όλοι στριμώξει τις ζωές μας μέσα σε «κελλιά» πάσης φύσεως «φυλακών», σαν τους ήρωες της παράστασης. Γι’αυτό και η μαρτυρία τους μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Γιατί όλοι μας «σωπαίνουμε αντί να κραυγάσουμε»! Ελάχιστοι έχουν το κουράγιο να φτάσουν στα άκρα.

Συντελεστές
Σύνθεση - σκηνοθεσία: Σωτήρη Τσόγκα
Απόδοση: Αντώνη Σαντοριναίου και Σωτήρη Τσόγκα
Μουσική: Νίκου Χαριζάνου - Πέτρου Φραγκίστα - Κώστα Μαντζώρου
Εικαστική Επιμέλεια: Εύης Μητσοπούλου
Video art: Παναγιώτη Τσάγκα
Φωτισμοί: Αχιλλέα Κουτσούρη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Εύη Μητσοπούλου, Ειρήνη Αντωνίου.
Στην διανομή συμμετέχουν: Αντώνης Ταμβακάς, Δανάη Καλαχώρα, Αντώνης Ζιώγας, Ειρήνη Αντωνίου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα στις 21.15
Τρίτη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων:
  • Γενική είσοδος: 15 ευρώ
  • Φοιτητικό: 12 ευρώ
  • Ανέργων - συνταξιούχων: 10 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Θέατρο Πρόβα
Πειραματική σκηνή «Οι Μύστες»

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 03:32