Ο Martin Sherman παρακολούθησε το "Ιζαντόρα - when she danced"

Ο Martin Sherman παρακολούθησε το "Ιζαντόρα - when she danced"
Στην παράσταση «Ιζαντόρα - When she danced» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο θέατρο «Μέλι» παρευρέθηκε ο συγγραφέας του έργου, Martin Sherman, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους, καλεσμένος από την κυρία Μιμή Ντενίση.

Ανάμεσα στο κοινό που χειροκρότησε τον Martin Sherman και τους συντελεστές της παράστασης ήταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τη σύζυγό του, Φοίβη, η Ελληνοαυστραλή σκηνοθέτης Νάντια Τας (Τασοπούλου), ο Γιάννης Ιορδανίδης, η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, ο Ιωάννης Μελισσανίδης, η Ντίνα Μιχαηλίδη, ο Ένκε Φεζολάρι και η Νίκη Σερέτη.

Tο έργο :

Μια ημέρα της Ντάνκαν στο Παρίσι είναι όλος ο χρόνος αυτής της θεατρικής ιστορίας. Μια ημέρα στη διάρκεια της απίστευτης σχέσης της με τον μεγάλο ποιητή της επαναστατικής Ρωσίας, τον Σεργκέι Εσένιν. Κανείς από τους δύο δεν μιλά τη γλώσσα του άλλου και σα να μην είναι αρκετό αυτό, στη ζωή τους έχουν θέση ή εισβάλλουν Γάλλοι, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Έλληνες και Σουηδοί, μια Ρωσίδα μεταφράστρια και η βοηθός -φωνή της λογικής- της Ιζαντόρα.

Ο Σέρμαν συνθέτει μια φάρσα που πολύ εύκολα περνά στο δράμα και πίσω στην κωμωδία ξανά. Κάτω απ’ όλα όμως κρύβεται η τραγωδία της σύγκρουσης του «εφήμερου» χορού με την «αιώνια» ποίηση και οι προσωπικές τραγωδίες που έρχονται. Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Ντάνκαν στο έργο του Σέρμαν είναι το αδιέξοδο του επαναστάτη που ανατρέπει δόγματα για να έλθουν οι άλλοι να κάνουν δόγμα την ανατροπή αυτή. Μέσα σε αυτή τη Βαβέλ προσπαθεί να κερδίσει χώρο και χρόνο για να απελευθερώσει κι άλλα παιδιά, για να δει το χορό έτσι όπως αυτή τον ονειρεύεται μια δύναμη ενέργειας, ζωής και ελευθερίας.

Ο Σέρμαν δεν απομυθοποιεί την Ντάνκαν, την παρακολουθεί να ζει και να καίγεται από το πάθος για ζωή. Κυρίως όμως συνδέει επί σκηνής το πάθος αυτό για ζωή με το πάθος για το χορό. Το έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1991 με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο ρόλο της Ισιδώρας Ντάνκαν, τον ρώσο ηθοποιό Όλεγκ Μενσίκοφ στο ρόλο του Σεργκέι Εσένιν και την Φράνσις ντε Λα Τουρ στο ρόλο της Δεσποινίδος Μπέλτσερ. Η παράσταση εκείνη τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Το έργο του Sherman «When she danced» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελληνική Σκηνή από την Πάνδημο Ηώ (καλ/κή δ/νση Δήμητρα Χατούπη) σε σκηνοθεσία του Ρουμάνου σκηνοθέτη και χορογράφου Razvan Mazilu κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο ΜΕΛΙ, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Mετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Ραζβάν Μαζίλου
Σκηνικά-Κουστούμια- Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης) :
Δήμητρα Χατούπη, Δαυίδ Μαλτέζε, Χαρά Καμενίδου, Λουκία Μάνδαλη, Ιρίνα Μπόικο, Φίλιππος Φραγκούλης, Γιώργος Nούσης, Φαίδρα Σούτου

Χορεύει η Φαίδρα Σούτου

Με την επιχορήγηση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) και του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙ Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87, Πλατεία Βικτωρίας Τηλ. 210 – 8221111, 210-8223160

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 12:48