«Ο Μικρός Χριστός των Χεριών» στο Λεβέντειο Μουσείο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 10:50
«Ο Μικρός Χριστός των Χεριών» στο Λεβέντειο Μουσείο
Ένα μοναδικό αριστούργημα της αναγεννησιακής τέχνης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Πρόκειται για εξαιρετικό κομμάτι τοιχογραφίας, μοναδικής τεχνοτροπίας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τoν ιστορικό τέχνης Franco Ivan Nuciarelli και θα παρουσιασθεί στην έκθεση «Pinturicchio - Il Bambino Gesu Delle Mani - Ένας χαμένος πίνακας ξαναβρέθηκε».

Το έργο αυτό του αναγεννησιακού ζωγράφου Pintruricchio, είναι ένα έργο σταθμός στην ιστορία της τέχνης που χάθηκε και ξεχάστηκε με τα χρόνια και το οποίο για πρώτη φορά μετά την εύρεσή του ταξιδεύει εκτός Ιταλίας.

Ο πίνακας «Ο Μικρός Χριστός των Χεριών» ζωγραφίστηκε για να διακοσμήσει τα διαμερίσματα του Πάπα Αλέξανδρου VI το 1492. Ο πίνακας απεικονίζει την Παναγία να κρατά τον μικρό Χριστό ο οποίος ευλογεί, ενώ ένα άλλο χέρι κρατά τα πόδια του.

Η σημασία του πίνακα δεν είναι μόνο ότι αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της ζωγραφικής του 15ου αιώνα, αλλά το γεγονός ότι μέσα από το έργο αυτό ο καλλιτέχνης εξιστορεί την πολιτική, την κοινωνική και την ηθική πλευρά της καθημερινής ζωής ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της εποχής του, του Πάπα Αλέξανδρου Βοργία και της οικογένειας του.

Την έκθεση (8 Ιουνίου - 3 Ιουλίου) θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου. Μετά τα εγκαίνια ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης και καθηγητής Franco Ivan Nucchiarelli θα δώσει διάλεξη με θέμα τον χαμένο πίνακα του Pinturicchio.

Δείτε τον πίνακα:

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 10:50