Επιβεβαίωση για τη διαδοχή στο Εθνικό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, 16:39
Επιβεβαίωση για τη διαδοχή στο Εθνικό
Επιβεβαιώσεων συνέχεια για το ρεπορτάζ του zougla.gr, που από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει πως το δίδυμο Ξαρχάκου – Χατζάκη θα αναλάβει τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου.

Λίγες μέρες πριν η επίσημη ανακοίνωση του υπουργού για την ανάληψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, από τον Σωτήρη Χατζάκη επιβεβαίωνε το αρχικό μας ρεπορτάζ.

Σήμερα ακόμη ένα δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά το ρεπορτάζ του zougla.gr

Έτσι από σήμερα την θέση του Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου αναλαμβάνει ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

Μαζί του στο ΔΣ θα είναι επίσης οι:

1) Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ, Σκηνογράφος
2) Αικατερίνη Αρσένη, Ηθοποιός
3) Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
4) Νίκος Αρβανίτης, Εκπρόσωπος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
5) Ερρίκος Μπελιές, Εκπρόσωπος Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα ορίστηκε ο Πρόεδρος και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, με τριετή θητεία.

Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Θεάτρου ορίζεται ο κ. Σταύρος Ξαρχάκος, Συνθέτης.

Νέος Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Γιώργος Μανιώτης, θεατρικός συγγραφέας.

Ως μέλη του νέου Δ.Σ. ορίζονται οι:

6) Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ, Σκηνογράφος
7) Αικατερίνη Αρσένη, Ηθοποιός
8) Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
9) Νίκος Αρβανίτης, Εκπρόσωπος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
10) Ερρίκος Μπελιές, Εκπρόσωπος Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

Επίσης με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού θεσμοθετείται και στην ουσία επανέρχεται η θέση του Διευθυντή Δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο, θέση που στο παρελθόν είχαν τιμήσει ο Άγγελος Τερζάκης και ο Τάσος Λιγνάδης.

Μεταξύ του Δ.Σ. και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ιδρύεται μία λειτουργική βαθμίδα που θα την καλύπτει μετακλητός υπάλληλος ο οποίος πρέπει να εισηγείται βάσει της ιστορίας του θεάτρου, της δραματολογίας και της ιστορίας των ηθών και των ιδεών που καλλιέργησε το θέατρο επί 2.500 χρόνια. Παράλληλα θα λαμβάνει υπόψιν τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας, των θεατρικών ειδών και στυλ, το κατάλληλο δραματολόγιο της κρατικής σκηνής αν είναι δυνατόν σε βάθος διετίας, το πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου και το οποίο προβλέπει την παραγωγή παραστάσεων που να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής δραματουργίας-από την αρχαιότητα έως σήμερα-, τα μεγάλα θεατρικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και τα σύγχρονα πειραματικά τολμήματα.

Ο Διευθυντής Δραματολογίου εισηγείται και τεκμηριώνει τις απόψεις του αλλά τις αποφάσεις και την εφαρμογή τους αναλαμβάνει πλήρως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ξαρχάκος-Χατζάκης παίζουν δυνατά για το Εθνικό Θέατρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 14:15

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, 16:45