Ο βετεράνος ενορχηστρωτής -στενός συνεργάτης μεταξύ άλλων των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη- και συνθέτης θεατρικής μουσικής έρχεται στο Κανάλι της Βουλής.

Ο Τάσος Καρακατσάνης ξετυλίγει τη μεγάλη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι απ’ την εποχή των μπουάτ και του Νέου Κύματος μέχρι και τις μέρες μας και στέκεται στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγεί το ρόλο και τα καθήκοντα του ενορχηστρωτή, που ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου και των συνθετών με τους οποίους συμπράττει, συχνά είναι καταλυτικός στο τελικό αποτέλεσμα.

Πλατιά η γκάμα του απ’ τον Αργύρη Κουνάδη και τον Μάριο Τόκα στον Λυκούργο Μαρκέα μέχρι και τον Νίκο Καρβέλα. Και φυσικά Μάνος και «Σείριος» καθώς και Μίκης αλλά και Ανδριόπουλος και Μπακαλάκος και Κωχ μέχρι και τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα και τις παραστάσεις του Γιώργου Νταλάρα στον Ορφέα.

Και σαν συνθέτης τραγουδιών που περπάτησαν «αυτόνομα», ο Τάσος Καρακατσάνης έχει δώσει ξεχωριστά δείγματα γραφής όπως το «Μόνος ήσουν πάντα» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου με την Χάρις Αλεξίου, την «Προσωπογραφία» σε στίχους του Γιώργου Χρονά με την Μαρία Δημητριάδη, «Από εδώ και από εκεί» σε στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου με την Άννα Βίσση και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη παρουσία του Καρακατσάνη στον κινηματογράφο ήταν και η τελευταία δισκογραφική εμφάνιση της Ειρήνης Παπά στο soundtrack της ταινίας του Γιάννη Ιωάννου «…και το τρένο πάει στον ουρανό» το 2001. Τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η Ειρήνη Παπά ερμήνευσε μαζί με το Λευτέρη Τουμαρά δύο τραγούδια, «Ένα γραμμόφωνο απ’ τη Δύση» και «Έξω πάντοτε ο ήλιος λάμπει».

Όλα αυτά και άλλα ιδιαίτερα θα διηγηθεί αλλά και «μεταφέρει» στο πιάνο ο Τάσος Καρακατσάνης στο πρώτο και μοναδικό αφιέρωμα σ’ εκείνον στην ελληνική τηλεόραση.

Η «Κατάθεση Ψυχής» του Τάσου Καρακατσάνη θα μεταδοθεί την Κυριακή 16 Μαΐου στις 2 το μεσημέρι στο Κανάλι της Βουλής.

Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη τη Δευτέρα 17 Μαΐου, μισή ώρα μετά μεσάνυχτα (ξημέρωμα Τρίτης)

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ανδρέας Μαριανός.

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο Θέατρο Αλεξάνδρεια του Βασίλη Βλάχου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης