Το ντεμπούτο του ως επιμελητής στο Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης κάνει ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης Wes Anderson με την έκθεση «Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures» (Η μούμια μιας μυγαλής σε φέρετρο κι άλλοι θησαυροί).



Ο επτά φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ, βραβευμένος σε παγκόσμια φεστιβάλ και από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, Wes Anderson, στα εγκαίνια της έκθεσης

Mαζί με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του, Juman Malouf, επίσης διάσημη συγγραφέα και εικονογράφο, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του μουσείου για το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα. Οι δυο τους πραγματοποίησαν κυριολεκτικά μια κατάδυση στις κατάμεστες αποθήκες του μουσείου, φέρνοντας στο φως έργα που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρέιλερ της έκθεσης


KHM-Museumsverband

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γέννηση της ιδέας

Η ιδέα προέκυψε όταν σε ένα βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης βρέθηκε ο κατάλογος έκθεσης που είχε επιμεληθεί το 1969 ο Andy Warhol στο Design Museum of Art των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιλογή των έργων από τις αποθήκες του μουσείου που έκανε ο Warhol, οδήγησε σε μία πραγματικά αντισυμβατική έκθεση. Το πρωτοποριακό αυτό για την εποχή project έφερε τον τίτλο «Raid the Icebox I with Andy Warhol».


Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου RISD, Providence, Rhode Island

Τους εμπνευστές της ιδέας είχαν απασχολήσει τότε ερωτήματα όπως:

«Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μίας έκθεσης που πραγματοποιείται με κύριο κριτήριο εάν απλώς αρέσει στον επιμελητή ένα έργο τέχνης»

«Εάν ο επιμελητής είναι μία διάσημη προσωπικότητα, αρκεί για να προσελκύσει και το πιο φιλοπερίεργο κοινό».


Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου RISD, Providence, Rhode Island

Πώς πραγματοποιήθηκε η έκθεση

Δεκαετίες μετά, μια παγωμένη μέρα του Ιανουαρίου του 2015, ο Jasper Sharp, επιμελητής του μουσείου της Βιέννης, γνωρίζοντας ήδη τον Anderson από τις ταινίες του, τον συνάντησε στο μουσείο με τη σύντροφό του, περνώντας μαζί ένα ολόκληρο πρωινό. Στις πολύωρες περιηγήσεις που ακολούθησαν, οι Anderson-Malouf κατέγραψαν αναλυτικά και φωτογράφησαν, αρχικά τις μόνιμες συλλογές του μουσείου κι έπειτα τις τεράστιες αποθήκες του μουσείου.


KHM-Museumsverband

Με τη βοήθεια των επιμελητών και των συντηρητών του μουσείου, επιλέχτηκαν εκθέματα από το σύνολο των 14 συλλογών του μουσείου, που καλύπτουν μια περίοδο πέντε χιλιάδων χρόνων και απαριθμούν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια έργα.


KHM-Museumsverband

Το αποτέλεσμα; Σήμερα οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν 423 έργα. Ανάμεσά τους κάποια εκτίθενται για πρώτη φορά, ενώ τα 350 προέρχονται από τις αποθήκες του μουσείου!

KHM-Museumsverband

Η προσέγγιση των Anderson και Malouf βασίστηκε, όπως έχουν δηλώσει, στη διαίσθηση και τον ενθουσιασμό. Όπως και στην περίπτωση του Warhol, επέλεξαν τα έργα δίχως να δώσουν σημασία στην σπανιότητά, την προέλευση ή την ιστορία τους. Έτσι, για παράδειγμα, συνομιλούν: Ένα σμαραγδένιο αγγείο με ένα πράσινο κοστούμι από παράσταση της Έντα Γκάμπλερ το 1978, ο πίνακας του επτάχρονου εκτροφέα γερακιών (αυτοκράτορας Charles V) με το πορτραίτο ενός τετράχρονου παιδιού με σκύλο (ο αυτοκράτορας Ferdinand II), και ένα ισπανικό αποθηκευτικό σκεύος για περούκες δίπλα στην θήκη της βασιλικής ιταλικής κορώνας.


KHM-Museumsverband

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ στα εγκαίνιά της παρέστησαν διασημότητες από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο, όπως η Tilda Swinton, ο πρωταγωνιστής του Wes Anderson Jason Schwartzman και ο σκηνοθέτης Jake Paltrow.

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου 2019, ενώ το φθινόπωρο θα μεταφερθεί στο Fondazione Prada του Μιλάνου, που είναι και συνδιοργανωτής.

Μαρία Μίσσια, Λουκία Σταύρου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης