Ένα ξεχωριστό θέαμα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Αυθεντικά μουσικά συγκροτήματα που θα έρθουν από την Θράκη, και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, μαθητές του Χρόνη Αηδονίδη, θα συμπράξουν με επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων και παιδική χορωδία από την Θράκη, με σολίστα ένα παιδί μόλις πέντε χρόνων. Ο Χρόνης Αηδονίδης και οι μεγάλες ερμηνεύτριες Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη, θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας ξεναγήσουν στους έντονους ρυθμούς της Θράκης, στα Μοιρολόγια της Σμύρνης, στα Νανουρίσματα της Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συναυλία θα δοθεί εις μνήμην της θλιβερής επετείου της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την «Καταστροφή της Σμύρνης», και ακόμη μιας θλιβερής επετείου, της εκχώρησης της Ανατολικής Θράκης την 9η Σεπτεμβρίου 1922, ημέρα που δόθηκε εντολή από του συμμάχους κατόπιν της ήττας των ελληνικών στρατευμάτων για την απόσυρση του ελληνικού πληθυσμού από την Ανατολική Θράκη και την εκχώρηση της στην Τουρκία.

Η πρωτοβουλία και η δημιουργία του μουσικού αυτού γεγονότος με προέκταση ιστορικής μνήμης, είναι της Ελισάβετ Παπαγεωργίου, την γνώστη παραγωγό που κάθε χρόνο επιφυλάσσει κάτι ξεχωριστό στο Αθηναϊκό κοινό με τις παραστάσεις που φτιάχνει και παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, Θρακιώτης στην καταγωγή, πολλάκις βραβευμένος στην Ελλάδα & το εξωτερικό με παρουσία στην Ελληνική δισκογραφία που ξεπερνά τα 60 έτη, (έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια) έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις στη χώρα μας αλλά και ανά τον κόσμο, θα μας ταξιδέψει στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Ανατολικής & Δυτικής Θράκης, της Μακεδονίας και της Σμύρνης. Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι μελετητής και καταγραφέας της μουσικής παράδοσης της γενέτειράς του, την οποία επισκέπτεται συχνά και έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων όπου συστηματικά τους μεταγγίζει με την διδασκαλία του την βαθειά γνώση της ερμηνείας του μουσικού αυτού υλικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χρόνης Αηδονίδης, επελέγη, ως κορυφαίος καλλιτέχνης, να ερμηνεύσει ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004 και το 2000 η Ελλάδα καλωσόρισε την νέα χιλιετία με την φωνή του στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα «millennium».

Έχει βραβευθεί το 2010 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον τίτλο του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για το έργο του και την καλλιτεχνική του παρουσία.

Μεγάλο μέρος του προσωπικού και καλλιτεχνικού αρχείου του, φιλοξενείται μόνιμα στο Κτήριο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και είναι επισκέψιμο από όποιον βρίσκεται στην πόλη.

Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί μουσική κατάθεση που αντικατοπτρίζει την σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μια θεαματική παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, τραγούδι και χορό.
Στην συναυλία συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.

Επίσης, συμμετέχουν χορωδοί, χορευτές, συνεργάτες και μαθητές του κορυφαίου ερμηνευτή, μέλη του Συλλόγου «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης», που θα έρθουν από την Θράκη και θα παρουσιάσουν με αριστουργηματικό τρόπο τόσο τον πολιτισμό της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Θράκης όσο και την επιρροή τους στα παραδοσιακά τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η συναυλία τελεί Υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), τηλ. 2107234567, www.ticketservices.gr. Τιμές εισιτηρίων: 21€, 28€, 34€, 55€, 68€.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης