Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε το «Έτος Ελ Γκρέκο» στην Ολλανδία. Με πρωτοβουλία του γραφείου Τύπου και επικοινωνίας Χάγης, διοργανώθηκε ειδική τιμητική εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο από την πρεσβεία της Ελλάδος στην Ολλανδία και την πρεσβεία της Ισπανίας στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Ουτρέχτη, με προβολή της ταινίας «Ελ Γκρέκο», η οποία ενισχύθηκε από την παρουσία και ομιλία του ίδιου του σκηνοθέτη, Γιάννη Σμαραγδή.

Η πρέσβης της Ελλάδος στην Ολλανδία Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος συνδέει έντονα την Ελλάδα με την Ισπανία και ότι πέραν όλων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του Ελ Γκρέκο, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος κυβιστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την προβολή της ταινίας, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ο κ. Σμαραγδής τόνισε τη σημασία της φιλοσοφίας του Πλάτωνα με τον νεότερο πολιτισμό και ιδιαίτερα τη σχέση που έχει με τον Ελ Γκρέκο και τον Καζαντζάκη, που είναι η επόμενη ταινία που ετοιμάζει.

Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, δεδομένου ότι η ελληνική κοινότητα στην Ολλανδία αριθμεί 17.800 άτομα, μεγάλο μέρος των οποίων κατοικεί στην Ουτρέχτη.

Δηλώσεις Σμαραγδή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εκφράζει και διατηρεί το φως του ελληνικού πολιτισμού που μας γέννησε και το εκπέμπει ανά τους αιώνες. Ήταν ιδιαίτερα τιμητική αυτή η εκδήλωση διότι και ο ίδιος διαπίστωσα ότι η ταινία είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι το 2007, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα ισχυρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα στο τέλος της ταινίας. Τα μεγάλα πράγματα, τα ανώτερα πράγματα που γεννήθηκαν στη χώρα μας είναι οι μεγάλοι μας πρεσβευτές στο εξωτερικό, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα για όλους εμάς εντός Ελλάδας. Οφείλουμε να πράττουμε το πατριωτικό μας χρέος για να ξαναβρεί η Ελλάδα το βηματισμό της και να γίνει φωτοδότης του ελληνικού πολιτισμού, όπως ήταν παλιά» ήταν η δήλωση του κ. Σμαραγδή με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας «Ελ Γκρέκο».

Πηγή: naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης