Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με διάφορες εκδηλώσεις.

Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται παγκοσμίως με πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες, συναυλίες και προβολές ταινιών.  Έτσι, και ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να τιμήσει τις Γυναίκες με δημόσιες συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές και ειδικά αφιερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων:

Την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Αθηναίων τιμά τις Γυναίκες που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους αγωνίστηκαν και έβαλαν τα θεμέλια για μία κοινωνία ίσων δικαιωμάτων. Με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες της Ουκρανίας, που αυτήν την περίοδο δίνουν τη δική τους μάχη για να διασώσουν τις οικογένειές τους, είτε μένοντας στις εμπόλεμες ζώνες προστατεύοντας τα παιδιά τους στα καταφύγια, είτε φεύγοντας με αυτά αγκαλιά για κάποιο δύσκολο προσφυγικό ταξίδι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό και αναδεικνύει τον πολυδιάστατο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και τον αδιάκοπο αγώνα της σε μία κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται.

Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει και φέτος μία σειρά από δράσεις αφιερωμένες στη Γυναίκα που δημιουργεί, που εμπνέει, που αγωνίζεται, που αντεπεξέρχεται σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή υλοποιεί ευρύτερες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ουσιαστικά τις γυναίκες, όχι μόνο αυτή τη συμβολική ημέρα, αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Στις 8 Μαρτίου, φέτος, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, μιας σύγχρονης δομής, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που δημιουργήθηκε με στόχο τη λειτουργία της ως πρότυπου κέντρου με διττό ρόλο: Να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και να προωθεί τη συμπερίληψη του φύλου στις πολιτικές και δράσεις του δήμου. Η δομή χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και στελεχώνεται από 11 επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγο, νομικό κ.ά.). Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, στον οποίο παρέχεται όλο το 24ωρο φιλοξενία στις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, καθώς και στα ανήλικα παιδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεράφειο: Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες του Δήμου Αθηναίων

Το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων πραγματοποιεί την Τρίτη το μεσημέρι στο Σεράφειο, μία διαδραστική εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν γυναίκες εργαζόμενες στις υπηρεσίες του δήμου. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί ο Δήμαρχος Αθηναίων, περιλαμβάνει συζητήσεις για τους ηγετικούς ρόλους της γυναίκας και τις προκλήσεις που η ίδια αντιμετωπίζει.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την κανάλι του Δήμου Αθηναίων στο youtube, ο ψυχολόγος και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Συμμαχίας των Φύλων, Βαγγέλης Κοσμάτος, θα αναλύσει ένα θέμα που αφορά τη «Γυναικεία Ηγεσία: Προοπτική ειρήνης και ευημερίας για τον κόσμο μας», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση σε Στρογγυλό Τραπέζι, με τίτλο: «Ζωντανά Παραδείγματα Γυναικείας Ηγεσίας: Μια πολύτιμη ανατροπή», κατά την οποία γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα συζητήσουν με το κοινό. Στην εκδήλωση, θα προβληθεί σύντομο βίντεο, εμπνευσμένο από τη δύναμη της γυναίκας και τους πολλαπλούς της ρόλους.

Τέσσερις κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο*

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων και το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν την Τρίτη 8 Μαρτίου στον χώρο της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 Αθήνα – Μετρό Κεραμεικός – ώρα προσέλευσης 18.30), δωρεάν προβολή κινηματογραφικών ταινιών, με θέμα τη Γυναίκα:

Τα Μαύρα Τετράδια, ένα ντοκιμαντέρ -σε δύο μέρη- για τη ζωή και το έργο της ηθοποιού Ρονίτ Ελκαμπέτς, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το διαζύγιο, ταινία για τη δίκη της Βιβιάν Αμσαλέμ με την ηθοποιό Ρονίτ Ελκαμπέτς.

Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα, ταινία βραβευμένη στη Μπερλινάλε.

Αναλυτικά, οι προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:

Αίθουσα Α:

19:00 Τα Μαύρα Τετράδια: Βιβιάν (2008, 108’) – Σκηνοθεσία: Σλόμι Ελκαμπέτς

21:00 Τα Μαύρα Τετράδια: Ρονίτ (2008, 100’) – Σκηνοθεσία: Σλόμι Ελκαμπέτς

Αίθουσα Β:

19:00 Το διαζύγιο. Η δίκη της Βιβιάν Αμσαλέμ (2014, 115’) – Σκηνοθεσία: Ρονίτ Ελκαμπέτς & Σλόμι Ελκαμπέτς

21:15 Στο σπίτι (2014, 103’) – Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας

Σημειώνεται ότι απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των προβολών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Προβολή ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

O Πολιτιστικός Οργανισμός ARTENS, σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, προβάλλει την Τρίτη στις 19.30 στην Τεχνόπολη (Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», Πειραιώς 100 – Γκάζι) το ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη «Οι Κατίνες μου», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων | 210 3317312 (12:00 – 22:00).

Οχτώ ιστορίες σε ισάριθμα podcasts από τον Αθήνα 9.84

O δημοτικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9.84, αφιερώνει την Τρίτη ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του στις γυναίκες, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της κοινωνίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν στον ραδιοφωνικό αέρα τις δικές τους ιστορίες. Η ροή του προγράμματος εμπλουτίζεται με το ειδικό αφιέρωμα «8 podcast για τις 8 Μαρτίου»: Πρόκειται για ισάριθμες ιστορίες Γυναικών που αφηγούνται τη ζωή τους, χωρίς ωραιοποίηση, χωρίς «ρετούς» και στρογγυλέματα. Είναι οι ιστορίες Γυναικών που εμπνέουν, που προσπαθούν, που δημιουργούν κοινότητες και αλληλοϋποστηρίζονται.

Επιπλέον δωρεάν υπηρεσίες από το Κοινωνικό Κομμωτήριο

Στέλνοντας το μήνυμα ότι η περιποίηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη για την αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας, το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη L’Oreal Professional Products και τον κομμωτή Αναστάσιο Σταυρόπουλο, (Anber) προσέφεραν συμβολικά σε δέκα γυναίκες, ωφελούμενες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), διευρυμένες υπηρεσίες που περιλάμβαναν εκτός από κούρεμα, βαφή και χτένισμα -με τη συμμετοχή τεσσάρων εθελοντών κομμωτών. Στις δέκα γυναίκες προσφέρθηκε ακόμη από ένα τριαντάφυλλο, καθώς και ένα πακέτο με επαγγελματικά προϊόντα μαλλιών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Γυναίκες της τζαζ πρωταγωνιστούν στο φετινό Athens Technopolis Jazz Festival

 

Αφιερωμένη στις γυναίκες της τζαζ θα είναι η φετινή διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23-29 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν σπουδαίες συνθέτριες και ερμηνεύτριες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, σε μία εβδομάδα γεμάτη μουσική και παράλληλες δράσεις.

Την πρώτη μέρα του Jazz Festival που παραδοσιακά είναι αφιερωμένη στην ελληνική τζαζ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα καλύτερα γυναικεία σχήματα που έχει να επιδείξει η εγχώρια σκηνή. Οι μουσικοί θα επιλεγούν από τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ, (Γιώργος Χαρωνίτης, μουσικός συντάκτης, Γιώργος Μουχταρίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός – διευθυντής του Pepper 96.6, Λεωνίδας Αντωνόπουλος, μουσικός παραγωγός – διευθυντής του Kosmos 93.6). Προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 13 Μαρτίου

*Οι προβολές πραγματοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων» του προγράμματος Αττική 2014-2020, του Δήμου Αθηναίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης