Η ομάδα «Σκύρος 2016» η οποία έλαβε μέρος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό video με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, κατέκτησε την 1η θέση με το video “Can We?” το οποίο ψηφίστηκε διαδικτυακά ως το δημοφιλέστερο video (peoples choice), ανάμεσα σε 860 συμμετοχές από 153 Χώρες και βραβεύτηκε στο Μαρακές του Μαρόκο την 13/ΝΟΕ/2016 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP22).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα «Σκύρος 2016» δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχει επί κεφαλής την «ψυχή» του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας καθηγήτρια κα Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Η ομάδα δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών στο πολλαπλά Βραβευμένο και πληρέστερο Δημόσιο Λιμάνι της Χώρας, αυτό της Λιναριάς Σκύρου.

Η συνεργασία των δύο Δημόσιων Φορέων που αποτέλεσε Πανελλήνια πρωτοτυπία ξεκίνησε το 2015 και συνεχίστηκε κατά το 2016, με τους φοιτητές να αναλαμβάνουν περιβαλλοντικές δράσεις στο Λιμάνι όπως, περιβαλλοντική φροντίδα, περιβαλλοντική ενημέρωση & ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών, των logoεπιβαινόντων σε Τουριστικα σκάφη, διενέργεια τουριστικού παρατηρητηρίου στη Σκύρο, περιβαλλοντική διερμηνεία, εκδρομές, περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά στο Λιμάνι, διαλέξεις κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από την μεγάλη επιτυχία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό είχαν ολοκληρωθεί στο Λιμάνι της Σκύρου και για πρώτη φορά στη Χώρα,η πρώτη Ακαδημία για Περιβαλλοντικούς Εκπαιδευτές, και το 1ο Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού.

Στο Μαρακές του Μαρόκο βραβεύτηκαν οι Υποψήφιοι Διδάκτορες 1) Μανώλης Αυγερινός 2) Παρασκευή Θεοδώρου 3) Αριστέα Κουνάνη 4) Καλλιόπη Μαρίνη 5) Βαλεντίνα Πλάκα και οι Προπτυχιακοί φοιτητές 1) Χρήστος Ανδριόπουλος 2) Κωνσταντίνα Βρατσάνου 3) Δέσποινα Δημητριάδου 4) Ευφροσύνη Καλογήρου 5) Θανάσης Κουκούλης 6) Λάμπρος Τοπάλτσης 7) Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος όλοι μέλη της Ομάδας “Σκύρος 2016” που συμμετείχαν στην δημιουργία και την επικοινωνία του video, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου κο Κυριάκο Αντωνόπουλο και την καθ. του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Η τελετή της βράβευσης έγινε στον Ιστορικό κινηματογράφο της νέας πόλης του Μαρακές “Le Colisee”, που κτίστηκε το 1953 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα George Peynet.

Την απονομή του βραβείου έκανε η διάσημη Μαροκινή συγγραφέας και Σκηνοθέτης Farida Benlyazid παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος του Μαρόκο Hakima El Haite, του επικεφαλής του Senior Director for Climate Change, World Bank Group, κου John Roome, της κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από διεθνούς φήμης σκηνοθέτες με Πρόεδρο τον Bernardo Bertolucci και τον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο διάσημο ηθοποιό Christopfer Lambert.

Πριν την απονομή των βραβείων είχε προηγηθεί η προβολή των 3 πρώτων βραβευμένων video αλλά και το περιβαλλοντικό φίλμ για την Κλιματική Αλλαγή «Before the Flood” με παραγωγό και πρωταγωνιστή τον Leonardo di Caprio του οποίου μήνυμα αναγνώστηκε πριν από την τελετή βράβευσης.

Οι κοινές περιβαλλοντικές δράσεις του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναγνωρίστηκαν υπό τον τίτλο «Ένα Γαλάζιο Λιμάνι με Πράσινη απόχρωση» και θα τελούν πλέον υπό την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (COP 22 — 22nd Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change) τόσο για τα διάφορα προγράμματα όσο και για τις εκδηλώσεις, ενώ τους παραχωρήθηκε το λογότυπο του COP 22 για χρήση σε κάθε δράση και έντυπο.

Το επίτευγμα της ομάδας μας «Σκύρος 2016» στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό μας κάνει υπερήφανους και σηματοδοτεί το πάθος για την διαχείριση του περιβάλλοντος όπως εκφράζεται από τη νέα γενιά της Ελλάδας.

Εκδηλώσεις σαν αυτή όπου Έλληνες φοιτητές/τριες συμμετέχουν στο Παγκόσμιο κίνημα της προώθησης υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμμετοχής είναι σαφώς αξιέπαινες, όταν όμως συνδυάζονται με την ίδια ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά, σε πραγματικές συνθήκες όπως αυτές στο Λιμάνι της Σκύρου, είναι ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ εξ ορισμού και πνοή ελπίδας για μια αποτελεσματική συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Το επίτευγμα της Παγκόσμιας διάκρισης στη δεύτερη περίοδο συνεργασίας του Λ.Τ Σκύρου με το Πανεπιστημίου Αιγαίου σηματοδοτεί το επίπεδο των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται και θα αποτελέσουν την περιβαλλοντική παρακαταθήκη για το νησί της Σκύρου. Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση θα αποτελέσει προϋπόθεση του κάθε τόπου στην επιλογή για κατοικία η λόγο για επίσκεψη, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: linariaport.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης