Παγκόσμιος θαυμασμός, βρετανική ντροπή

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009, 09:19

Στιγμές συγκίνησης έζησε η παγκόσμια κοινότητα με τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη συμβολισμούς, στην  κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, υψηλοί προσκεκλημένοι και εκατομμύρια τηλεθεατές  θαύμασαν τα αριστουργήματα τα οποία σήμερα αποτελούν κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπόρεσε να αποφύγει αισθήματα οργής και αγανάκτησης όταν έγινε αντιληπτός σε όλη του  την έκταση ο ακρωτηριασμός των μνημείων, κατά την συναρπαστική ξενάγηση του διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή.

Η ασέβεια προς την ιστορία και την αισθητική, με  την βάρβαρη παρέμβαση του Λόρδου Έλγιν πριν από 200 χρόνια, εξακολουθεί να κρατά χωρισμένα τα ανεκτίμητα αυτά μνημεία.

Η τελετή των εγκαινίων

Από τις 19:00 το απόγευμα ξεκίνησε η προσέλευση μελών του πολιτικού κόσμου από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας κ.κ. Στεφανόπουλος και Σαρτζετάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Βουλγαράκης, οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Πάγκαλος, Μικρούτσικος, Βενιζέλος και Μπένος κ.ά.

Με την άφιξη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που συνοδευόταν από την σύζυγό του, άρχισε και η προσέλευση προέδρων και πρωθυπουργών από την Κύπρο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Σλοβακία, Φινλανδία, Μαυροβούνιο, Βιετνάμ και Κίνα, καθώς και 21 υπουργών Πολιτισμού από όλο τον κόσμο. Στα εγκαίνια παρέστη και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ε. Μπαρόζο.

Επίσης, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας Έδρας.

Ακριβώς στις 8 με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ξεκίνησαν οι ομιλίες ενώ μισή ώρα αργότερα άρχισε η ξενάγηση από τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Δ. Παντερμαλή. Λίγα λεπτά νωρίτερα συναισθηματική φόρτιση προκάλεσε η ανακοίνωση των δύο μουσειακών εκπλήξεων που όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Αρχαιολογίας «κυρώνουν την πράξη συνένωσης της Ακρόπολης με το νέο Μουσείο».

Στην προθήκη του δαπέδου της πρώτης αίθουσας των κλιτύων που υπήρχε ήδη ένα σύνολο σπασμένων αγγείων από την τελετή θεμελίωσης σπιτιού του 3ου αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκε ένα ακόμα αγγείο, ένας σκάνθαρος, δηλαδή ένα αρχαίο ποτήρι κρασιού. Στη συνέχεια με τα λόγια «η Αθηναία Θεά της πόλης μένει εδώ. Να μην μπει μέσα κανένα κακό», δόθηκε και το σύνθημα για την έναρξη της ξενάγησης που περιελάμβανε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία από τα 4.000 εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο.

Στο τέλος του περιπάτου και μπροστά στην θέση της Ανατολικής Ζωφόρου τοποθετήθηκε στο εκμαγείο της μορφής της Ίριδας το αυθεντικό κεφάλι που βρισκόταν στο παλιό Μουσείο της Ακρόπολης.

Μαγεμένοι από την εξαιρετική ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου του Μουσείου όσο και του περιβάλλοντα χώρου έδειχναν οι καλεσμένοι που έφθασαν στην ταράτσα του 3ου ορόφου για να παρακολουθήσουν το «ζωντάνεμα» των αγαλμάτων από τις προβολές βίντεο που έχει επιμεληθεί η Αθηνά Τσαγκάρη.

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Παπούλια  

«Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν», με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στον «φυσικό»  τους χώρο.

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης: «Αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία. Και προσπαθεί να αποδώσει, με ένα σπουδαίο έργο, το δέος και τη συγκίνηση που γεννιούνται στη ψυχή κάθε ανθρώπου, όταν υψώνει το βλέμμα και αντικρίζει τον Παρθενώνα».

Χαιρετισμός πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή

«Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.  

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που «εμπνεύστηκε και δρομολόγησε από το 1976 τις αρχικές διαδικασίες» και στην Μελίνα Μερκούρη, που «έδωσε από τη δεκαετία του '80, μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια», ενώ δεν παρέλειψε και όλους όσους «κατέθεσαν εδώ την έμπνευση, το πάθος και τη δουλειά τους», αναφερόμενος σε επιστήμονες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς αρχαιολόγους και εργάτες. «Εργάστηκαν για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραμανλής που χαρακτήρισε το νέο μουσείο «λαμπρό σημείο αναφοράς» του Παγκόσμιου πολιτισμού, σημείωσε ακόμα ότι: «Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο Κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλος ο Κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές, αυτά τα ιδανικά, μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους».

Χαιρετισμός υπουργού Πολιτισμού Α. Σαμαρά

Με ειδική αναφορά στην ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και τονίζοντας ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί «καρπό πολλών προσπαθειών, πολλών ετών, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», υποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού  Αντώνης Σαμαράς τους υψηλούς προσκεκλημένους στην τελετή εγκαινίων.

Τη σημασία του μουσείου για τον παγκόσμιο πολιτισμό επισήμαναν στις ομιλίες τους ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊχίρο Ματσουούρα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Για ένα «τόσο σημαντικό συμβάν για τον ελληνικό πολιτισμό και την Ευρώπη», έκανε λόγο ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι τα εγκαίνια του νέου Μουσείου είναι «κάτι που περίμεναν επί μακρόν όλοι οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου».

Οι αρχηγοί κρατών, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Πολιτισμού που παρίστανται, θα έχουν την ευκαιρία, εφόσον μπορούν και δεχθούν, εκτός από το Μουσείο και τα εκθέματά του, να θαυμάσουν και ένα κομμάτι από τις ομορφιές της χώρας μας με μια κρουαζιέρα που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στις 21 του μήνα, δηλαδή την επομένη των εγκαινίων στον Αργοσαρωνικό.

Απουσίες και μειωμένη διεθνής κάλυψη

Η πιο ηχηρή απουσία, διότι είχε προαγγελθεί επισήμως η άφιξή του, ήταν του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε- λόγω ασθένειας- την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα τελικά δεν βρέθηκαν πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κυβερνήσεων, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν που είχε αρχικά διαρρεύσει ότι θα παραβρεθεί.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες εκπροσωπήθηκαν στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, σε επίπεδο πρεσβευτών ή κάποιες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και κυρίως υπουργών Πολιτισμού.

Για παράδειγμα στην τελετή των εγκαινίων την Ουάσιγκτον εκπροσώπησε ο πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Σπέκχαρντ.

«Ατυχές γεγονός» που στέρησε τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή προβολή των εγκαινίων- μέσω των ΜΜΕ- του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ήταν η εξαιρετικά έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν.

Τα διεθνούς εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ αρχικά είχαν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα εγκαίνια- ακόμη και απευθείας σύνδεση είχαν προγραμματίσει- έκαναν στροφή 180 μοιρών καθώς οι εξελίξεις έτρεχαν με δραματικό τρόπο στο Ιράν.

Έτσι είχαν συνεχή ροή για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Τεχεράνη, η οποία συγκλονίζεται από αιματηρές διαδηλώσεις και εμφύλιου χαρακτήρα συγκρούσεις των οπαδών των αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων του Ιράν.

Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσαν πρόσφατα στην αμερικανική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός βουλευτής Donald Payne και ο Ρεπουμπλικανός Gus Bilirakis, ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς «το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι σε θέση να τα προφυλάξει καλύτερα από το Βρετανικό Μουσείο».

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι ο Παρθενώνας αποτελεί την κορυφαία έκφραση της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας των Ελλήνων, σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και σημείο προσευχής για Αρχαίους Έλληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεχίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές, τα Μάρμαρα αποτελούν ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλο τον κόσμο.

Τονίζεται επίσης ότι ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Παρθενώνας από την Αμερική αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει αποτελέσει το πρότυπο για πολλά κτίρια αμερικανικών πόλεων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Μνημείο του Lincoln, στην Ουάσιγκτον.

(Πρώτη καταχώρηση: 20 Ιουνίου 2009, 22:19)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009, 09:19