Παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στο Yπουργείο Πολιτισμού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 13:07
Παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στο Yπουργείο Πολιτισμού

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν προχωρήσει σήμερα δέκα σωματεία καλλιτεχνών (Ελλήνων ηθοποιών, μουσικός σύλλογος, ένωση τεχνικών ελληνικού κινηματογράφου, ομοσπονδία θεάματος ακροάματος κ.ά) διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον Πολιτισμό, δημιουργία τμημάτων δραματικής τέχνης, χορού και κινηματογράφου σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα κ.ά.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με ανακοίνωσή του είχε απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 11π.μ. στο υπουργείο πολιτισμού.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, να δουλεύουμε  χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, έτσι ώστε να είμαστε πιο «οικονομικοί» εργαζόμενοι.

Τα μέτρα που σχεδιάζουν θα βάλουν οριστικά τέλος στην όποια συμμετοχή και στην όποια μέριμνα είχε μέχρι τώρα το κράτος για την υγεία, την περίθαλψη, τη σύνταξη των εργαζόμενων.

Η όποια ολόκληρη σύνταξη προσβλέπει να δει κάποιος θα είναι αποτέλεσμα «χρηματιστηριακού ρίσκου», αφού η εγγυημένη σύνταξη θα είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής σύνταξης.
Με λίγα λόγια μας οδηγούν έναν έναν στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης, κάνοντας μας καθαρό πως ένα κράτος για το οποίο οι εργαζόμενοι παράγουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει και διακηρύττει πως η ασφάλιση είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση.

Όπως προσωπική υπόθεση έχει μετατρέψει, πρώτα η προηγούμενη και συνεχίζοντας αυτή η κυβέρνσηση, τις συλλογικές συμβάσεις, έτσι οδηγεί και το ασφαλιστικό, σιγά σιγά την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.
Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες πρέπει να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε, να οργανώσουμε την πάλη μας. Μπροστά και στις επικίνδυνες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.

Διεκδικούμε:

•    ΣΣΕ σε όλους τους χώρους. Κατάργηση του Ενιαίου Μισθολογίου, οι μισθοί να καθορίζονται μέσω ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Να μη λήξουν εργασιακά ζητήματα με κανονιστικές ρυθμίσεις.

•    Σύνταξη στα 60 χρόνια στους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Επαναφορά των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων που ήταν στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Επαναφορά των μειωμένων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στο θέαμα –ακρόαμα που πλήρωναν αυξημένο ασφάλιστρο (χορευτές, πνευστούς, ηθοποιούς μελοδραματικού θεάτρου, ηθοποιούς, τεχνικούς και μουσικούς θεάτρου). Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές. Ανθυγιεινό επίδομα για τις ειδικότητες των εργαζομένων των Κρατικών Θεάτρων, που το δικαιούνται.

•    Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να οδηγεί για όσους το επιλέξουν και έχουν τις δυνατότητες στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Αντιστοίχιση των χιλιάδων αποφοίτων των ιδιωτικών σχολών (δραματικές σχολές, ωδεία, σχολές χορού, κινηματογράφου και τηλεόρασης), που μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει τίτλους σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και με τις προϋποθέσεις που αυτά θα βάλουν. Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών για τους εργαζόμενους στις ειδικότητες που δεν απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ήδη υπάρχει σε ειδικότητες Τεχνικών Θεάτρου ένα σημαντικό δυναμικό με πλούσια εμπειρία και πολλές γνώσεις, που μπορούν να τις μεταδώσουν, μέσα από εκπαιδευτικές δομές δημόσιες και δωρεάν, που σήμερα δεν υπάρχουν. Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να περνούν μέσα από τη βιομηχανία των πιστοποιήσεων. Άμεση επαναλειτουργία της ΚΣΟΤ. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας στο Ωδείο Αθηνών. Το Κράτος να αναλάβει την πλήρη κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας και λειτουργίας όπως προβλέπεται από το νόμο.

•    Θεσμοθέτηση εκλογής ενός επιπλέον εκπροσώπου εργαζομένων στα ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους των Θεάτρων, πέρα από το εκπρόσωπο των Ηθοποιών. Αντίστοιχα στο ΔΣ της Λυρικής πέρα από τον εκπρόσωπο των μονίμων υπαλλήλων της ορχήστρας να εκλέγεται και ένας επιπλέον εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΝΠΙΔ. Αντίστοιχα να υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

•    Επαναλειτουργία της Καμεράτα, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της ΚΟΕΜ, μέσω δημόσιου φορέα, που θα ανήκει στο ΥΠΠΟ και θα χρηματοδοτείται πλήρως από το Κρατικό προϋπολογισμό. Με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους. Εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των παραπάνω ορχηστρών.

•    Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.
•    Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
•    Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Απόσυρση της εγκυκλίου Αχτσιόγλου που ορίζει την ασφαλιστική ικανότητα στα 75 ένσημα και κατάργηση του νόμου Πετραλιά που την ορίζει στα 100.
•    Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα. Ο χρόνος ανεργίας να μετριέται ως συντάξιμος.
•    Επίδομα και άδεια μητρότητας για κάθε γυναίκα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
•    Μείωση του απαραίτητου αριθμού των 50 ενσήμων για το εποχικό βοήθημα.
•    Εποχικότητα με βάση τον κλάδο και όχι με βάση την επιχείρηση.
•    Εγγύηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις που τα τρώνε δεκαετίες. Να εισπραχθούν τα πάνω από 17 δις που χρωστούν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες. Καμία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες.
                          

Δείτε ακόμη την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος:

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11:00, σας καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού,  για την προώθηση των αιτημάτων μας.

Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού:  με μισθολογικούς όρους υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις με πλήρη επεκτασιμότητα σε όλους τους εργοδότες, ευνοϊκότερες επιχειρησιακές συμβάσεις. Χωρίς εξαιρέσεις και με πλήρη ισχύ της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατάργηση του πρόσφατου νόμου 4635/2019. Πλήρη επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πλήρη αποκατάσταση του Ν. 1876/90. Επαναφορά του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ).

Αύξηση της χρηματοδότησης για τον Πολιτισμό. Στην εποχή της εξόδου της χώρας από την μνημονιακή επιτήρηση ήρθε η ώρα για επαναφορά της χρηματοδότησης των Οργανισμών στα προ μνημονίων επίπεδα.
Θεσμοθέτηση κανόνων και κανονισμών για εργασιακά και ζητήματα υγείας και ασφάλειας.

Σύγχρονους και λειτουργικούς εσωτερικούς κανονισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των φορέων με ταυτόχρονη τακτοποίηση των συμβασιούχων. Πολύ σημαντικό θεωρούμε ότι είναι η εισήγηση για τον εσωτερικό κανονισμό του κάθε εποπτευόμενου φορέα να προκύπτει από διαβούλευση – διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Ν. 1876/1990. Περιορισμό έως εξάλειψη των Εργολαβιών στους Οργανισμούς. Επικαιροποίηση του Θεσμικού Πλαισίου των Δημόσιων Οργανισμών με εκπροσώπηση των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών.

Η διάταξη του νόμου είναι σαφής, ρητή και δεν επιτρέπει ερμηνεία κατά «το δοκούν», (άρθρο 31 του Ν. 4024/2011 συνδυαστικά με το άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3429/2005). Ορίζει ότι: στο Διοικητικό Συμβούλιο φορέων υποχρεωτικά θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Εκπαίδευση, επαγγελματική επάρκεια και άδεια εργασίας στο Θέατρο, τη Μουσική, το Χορό, τον Κινηματογράφος και την Τηλεόραση.

Ανθυγιεινό Επίδομα, να ρυθμιστεί το εν λόγω επίδομα σε εξομάλυνση με τους αντιστοίχους κλάδους και ειδικότητες. Ανθυγιεινό και επίδομα επικίνδυνης εργασίας στην ΚΥΑ που πρόκειται να βγει και σε δεύτερη φάση θεσμοθέτηση των επιδομάτων στην συλλογική Διαπραγμάτευση.

Άμεση αντιμετώπιση Επαναλειτουργία της Καμεράτα, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της ΚΟΕΜ, μέσω δημόσιου φορέα, που θα ανήκει στο ΥΠΠΟ. Με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους και εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των παραπάνω ορχηστρών.
Αίτημα Δημιουργίας Τμημάτων Δραματικής Τέχνης, Χορού και Κινηματογράφου σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Επέκταση της ΚΥΑ (4481/17) Περί Ισοτιμίας των Διπλωμάτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών για τους κινηματογραφιστές.Υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων σπουδών για εξομοίωση αποφοίτων Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης με τους πτυχιούχους των Ανώτατων τμημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας. Απόδοση Εκπαιδευτικού Κλάδου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τους Χορευτές και τους Κινηματογραφιστές.

Άμεση επαναλειτουργία της ΚΣΟΤ.

Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Υγεία. Επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης. Επαναφορά των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων που ήταν στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Επαναφορά των μειωμένων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στο θέαμα –ακρόαμα που πλήρωναν αυξημένο ασφάλιστρο (χορευτές, πνευστούς, ηθοποιούς μελοδραματικού θεάτρου, ηθοποιούς, τεχνικούς και μουσικούς θεάτρου). Εγγύηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να εισπραχθούν τα πάνω από 17 δις που χρωστούν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες. Καμία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες.

Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα. Ο χρόνος ανεργίας να μετριέται ως συντάξιμος.

Προστασία της μητρότητας. Επίδομα και άδεια μητρότητας για κάθε γυναίκα, ίσα δικαιώματα για όλες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μείωση του απαραίτητου αριθμού των 50 ενσήμων για το εποχικό βοήθημα. Εποχικότητα με βάση τον κλάδο και όχι με βάση την επιχείρηση.

Όλοι έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20-22 Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11:00 για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 14:28