ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2009
Παρασκευή 25/9
Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας / 20:30

Οι εκδόσεις κυκεών tales παρουσιάζουν τα βιβλία:
– Τα μυστικά της αρχαίας Ελευσίνας – Τα ιερά μανιτάρια της θεάς
– Ο δρόμος για την Ελευσίνα, αποκαλύπτοντας το μυστικό των Μυστηρίων
Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Last Drive

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μυστικά της αρχαίας Ελευσίνας: τα ιερά μανιτάρια της θεάς» είναι μία κατάδυση στις μυθικές απαρχές της ευρωπαϊκής πνευματικότητας.

Μέσω των Μυστηρίων, οι αρχαίοι βίωναν την εμπειρία της κοινωνίας με το θείο και έρχονταν σε επαφή με πρακτικές και νοήματα που αλλιώς έμεναν κρυφά. Η αποκάλυψη αυτών των μυστικών επέσυρε την ποινή του θανάτου. Για αιώνες, το μυστικό των Μυστηρίων παρέμενε αποκλεισμένο από την κοινή γνώση, εγκλωβισμένο στον κόσμο της αλχημείας, των απόκρυφων επιστημών και των μυστικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μύηση στη λατρεία των Ελευσινίων Μυστηρίων δίδασκε και στα δύο φύλα πώς να ζουν εν αρμονία με το ακατανόητο φαινόμενο της συνέχειας της ζωής και του θανάτου, καθώς και με τις τρομερές δυνάμεις της άλλοτε κυρίαρχης θεάς Δήμητρας, που ήταν οι δυνάμεις της φύσης. «Τα μυστικά της αρχαίας Ελευσίνας: τα ιερά μανιτάρια της θεάς» εξερευνούν αυτά τα μυστήρια με τρόπο ευχάριστο και εύληπτο. Το βιβλίο εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα.

«Ο δρόμος για την Ελευσίνα: αποκαλύπτοντας το μυστικό των Μυστηρίων» αποτελεί προϊόν συνεργασίας τριών ερευνητών. Αφετηρία υπήρξαν οι ενορατικές απόψεις του R. Gordon Wasson περί του πραγματικού χαρακτήρα της αρχαιοελληνικής θρησκευτικής τελετής των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Η συνεργασία του με τον παγκοσμίου φήμης χημικό Albert Hofmann και τον Carl Ruck, καθηγητή Κλασικών Σπουδών με ειδίκευση στην εθνοβοτανολογία, παρείχε θεωρητική θεμελίωση σε αυτό που ο Wasson θεωρεί ως την ουσία των Μυστηρίων. Οι τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν τα ευρήματά τους και τα στοιχεία τους, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους και από τα τρία επιστημονικά πεδία, με τρόπο πειστικό και συναρπαστικό.

Το βιβλίο εκδίδεται για δεύτερη φορά στην Ελληνική γλώσσα (η πρώτη έκδοση του 1986 έχει προ πολλού εξαντληθεί) και συμπεριλαμβάνει υλικό από την τρίτη έκδοση (επετειακή για τα 30 χρόνια από την πρώτη) που έγινε πρόσφατα στις Η.Π.Α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης