Πέθανε ο Γιώργος Ματζουράνης

Πέθανε ο Γιώργος Ματζουράνης
Ένας από τους εκπροσώπους της ελληνικής πεζογραφίας και της δημοσιογραφίας, ο Γιώργος Ματζουράνης, που τίμησε και τις δύο ιδιότητες με το έργο και την πολύχρονη θητεία του ως υπεύθυνος των σελίδων του βιβλίου στην «Αυγή» από το 1974 ως τη δεκαετία του ’90, πέθανε χθες, Σάββατο 26 Αυγούστου, από πνευμονικό οίδημα, στη Σίφνο.

O Γιώργος Ξ. Mατζουράνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια τόσο στην Αφρική όσο και, κυρίως, στη Γερμανία βίωσε την αγωνία και τον αγώνα του μετανάστη, και με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974, επικέντρωσε τη συγγραφική του δραστηριότητα στα θέματα του απόδημου ελληνισμού και ιδιαίτερα των Ελλήνων της Γερμανίας.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1964 με τη συλλογή διηγημάτων «Σημείον επαφής» η οποία γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πέντε εκδόσεις αλλά και στο εξωτερικό. Τα πεζογραφημάτα του βιβλίου, με θέμα τους αγώνες των Αφρικανών για την ανεξαρτησία τους, εμπνεύστηκε το διάστημα που έζησε στην Αφρική. Tην ίδια θεματολογία είχαν και τα διηγήματα της συλλογής Uhuru-Eλευθερία, που εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από την πτώση της χούντας. Έγραψε επίσης τα βιβλία «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο οποίο ανθολογεί «Συγγραφείς στη Γερμανία με ελληνικό διαβατήριο», «Όπου κι αν είμαι ξένος» (εκδ. Καστανιώτης) και ¨Τα παιδιά του Νότου. Μας λένε Γκαστερμπάιτερ …Και στην πατρίδα Γερμανούς» (εκδ. Gutenberg).

Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017, 16:46