Πέθανε ο Μάνος Χαριτάτος

Πέθανε ο Μάνος Χαριτάτος
Ο Μάνος Χαριτάτος, ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου («ΕΛΙΑ»), πέθανε χθες σε ηλικία 68 ετών στην Αθήνα, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944, ο Μάνος Χαριτάτος ήρθε στην Ελλάδα το 1953. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Κολέγιο Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1980-1989).

Το 1965 ίδρυσε - με τον ιστορικό και φίλο του Δημήτρη Πόρτολο - ένα πολιτιστικό σωματείο, το «ΕΛΙΑ». Αρχικά συνέλεγαν παλιές εκδόσεις και στη συνέχεια ιστορικά αρχεία και αρχεία λογοτεχνών αλλά και έντυπα του 19ου και του 20ου αιώνα, τα οποία μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Από το 1980, όταν το «ΕΛΙΑ» γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οι συλλογές του αυξάνονται, αποκτά δικό του χώρο, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πραγματοποιεί εκδόσεις.

Για τους χιλιάδες ερευνητές που έχουν χρησιμοποιήσει τα αρχεία και τη βιβλιοθήκη του, το «ΕΛΙΑ» ήταν ταυτισμένο με τον Μάνο Χαριτάτο, ο οποίος διατήρησε το αρχείο του σωματείου ανοιχτό και φιλόξενο σε οποιονδήποτε ερευνητή του νεότερου ελληνισμού, της λογοτεχνικής, της οικονομικής, της πολιτικής ιστορίας, του εμπορίου, της καπνοβιομηχανίας.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 11:12