Ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό, το «πρόσωπο και η φωνή της ιστορίας», πέθανε την Κυριακή, στο νοσοκομείο Πομπιντού του Παρισιού, σε ηλικία 91 ετών.

Ο Ντεκό εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1979 και ήταν υπουργός Γαλλοφωνίας, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν. Έγραψε περισσότερα από 60 ιστορικά βιβλία και βιογραφίες, ενώ, από τη δεκαετία του 1950, δημιούργησε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με θέμα την ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή έγινε το 1951 με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το βήμα της Ιστορίας», η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 1997. Το 1956 πέρασε στην τηλεόραση με την εκπομπή «Η κάμερα εξερευνά τους καιρούς», η οποία συνεχίστηκε επί μία δεκαετία.

Από το 1969 έως το 1987 παρουσίαζε διαδοχικά, κάθε μήνα, τρεις ωριαίες εκπομπές ιστορικού περιεχομένου.

Ο Αλέν Ντεκό γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1925 στη Λιλ. Σπούδασε Νομικά στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας στη Σορβόνη, χωρίς, όμως, να πάρει πτυχίο. Το 1960 ίδρυσε την ιστορική επιθεώρηση Histoire pour tous και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων έγραψε τη βιογραφία του Βίκτωρος Ουγκό, ενώ ήταν και μεγάλος θαυμαστής του Αλεξάνδρου Δουμά και του Σασά Γκιτρί, του οποίου υπήρξε προσωπικός φίλος. Ο Ντεκό είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης