Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Αμερικανός εικαστικός Τζον Μπαλντεσάρι, ένας  πολυσχιδής και πρωτοπόρος εικαστικός που με το χιούμορ του άλλαξε το ρου της ιστορίας της σύγχρονης Τέχνης. Ο Τζον Μπαλντεσάρι ήταν ηγετικής μορφή της Εννοιολογικής Τέχνης και αφήνει τεράστιο έργο πίσω του με τουλάχιστον 200 ατομικές και περισσότερες από 1.000 συλλογικές εκθέσεις.

Το φάσμα της Τέχνης απλώνεται από τη ζωγραφική, τη γλυπτική μέχρι τη δημιουργία φιλμ και βίντεο. Κάποτε είχε ζητήσει από τους μαθητές να γράψουν σε τοίχους τη φράση: «Δεν θα κάνω ποτέ την Τέχνη βαρετή». Όταν αποφάσισε να αποτεφρώσει όλα του τα έργα κρατώντας τις στάχτες τους άλλαξε την πορεία της Τέχνης.
Τον θάνατό του, στο σπίτι του στην παραθαλάσσια συνοικία Βένις του Λος Άντζελες, επιβεβαίωσε η Βιρτζίνια Γκατελάιν, διευθύντρια του ατελιέ του και πρόεδρος του ιδρύματός του. Πάντως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για την αιτία θανάτου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαλντεσάρι ξεκίνησε ως ζωγράφος ημι – αφηρημένης τέχνης τη δεκαετία του ’50. , ωστόσο ματαιωμένος από την ίδια την τέχνη του, αλλά και την ίδια την έννοια της χειροτεχνίας, αποφάσισε το 1970 να αποτεφρώσει όλα του τα έργα κρατώντας τις στάχτες τους.  

Το 2012 στο βίντεο «Η σύντομη ιστορία του Τζον Μπαλντεσάρι» με αφηγητή τον Τομ Γουέιτς – κατ’ απαίτηση του καλλιτέχνη – ο εκλιπών παρουσιάζεται ως ο «νονός» της Εννοιολογικής Τέχνης και ως ένας «σουρεαλιστής της ψηφιακής εποχής».

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης