Πέρσες του Αισχύλου ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009, 03:30
Πέρσες του Αισχύλου ΔΗΜΗΤΡΙΑ
06/9/2009

Οι «Πέρσες», ένα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ντίμιτερ Γκότσεφ. Μια τραγωδία που μιλά για πραγματικά περιστατικά και συνάμα ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ έχει ήδη στις αποσκευές του την περίφημη παράσταση των «Περσών» που ανέβασε στο Deutsches Theater του Βερολίνου - παράσταση της χρονιάς για το 2006 σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Theater Heute. Με την παράσταση που ανέβηκε φέτος στην Επίδαυρο, ο σκηνοθέτης δεν εκπληρώνει μόνο ένα παλιό όνειρο, αλλά έρχεται ξανά αντιμέτωπος με το έργο του Αισχύλου, συνεχίζοντας την αναζήτηση στην αρχαία τραγωδία και προτείνοντας μια νέα εκδοχή, με αρωγούς μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και με βασικό ερέθισμα τον χώρο του αρχαίου θεάτρου.

Το έργο του Αισχύλου που κέρδισε το πρώτο βραβείο ανήκει στη χαμένη τετραλογία: «Φινεύς», «Πέρσες», «Γλαύκος Ποτνιεύς» και «Προμηθεύς Πυρκαεύς» (σατυρικό δράμα), η οποία διδάχτηκε την άνοιξη του 472 π.X..

Οι «Πέρσες», είναι η μοναδική σωζόμενη τραγωδία που επικεντρώνεται σε ένα ιστορικό γεγονός και όχι σε ένα μυθικό επεισόδιο, καθώς πραγματεύεται τον αντίκτυπο που είχε στην περσική αυλή η συντριπτική ήττα των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.X. Η συγκλονιστική περιγραφή της καταστροφής του Περσικού στόλου από τον αγγελιοφόρο, η οδύνη των Περσών για την ήττα τους και η επιστροφή του ταπεινωμένου Ξέρξη συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου

Σκηνοθεσία: Ντίμιτερ Γκότσεφ

Σκηνικά - κοστούμια: Μάρκ Λάμμερτ

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς

Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή

Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη

Βοηθός Σκηνοθέτη Α΄: Ανέστης Αζάς

Βοηθός Σκηνοθέτη Β΄: Ασπασία -Μαρία Αλεξίου

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μαριαλένα Λαπατά

Διανομή:

Άτοσσα: Αμαλία Μουτούση

Δαρείος: Μηνάς Χατζησάββας

Ξέρξης: Νίκος Καραθάνος

Τρελός: Λένα Κιτσοπούλου

Aγγελιαφόρος: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Λαέρτης Βασιλείου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Παπανικόλαου, Πρόδρομος Τσινικόρης

Χορός

Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Κόρα Καρβούνη, Σύρμω Κεκέ, Ρηνιώ Κυριαζή, Εύη Σαουλίδου, Έλενα Τοπαλίδου.

Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Δάσους

Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο

Κανονικό: 22 €

Φοιτητικό: 14 €

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009, 03:30