Πετρογλυφικά στην Ινδία «δείχνουν» την ύπαρξη ενός εντελώς άγνωστου αρχαίου πολιτισμού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, 11:57
Πετρογλυφικά στην Ινδία «δείχνουν» την ύπαρξη ενός εντελώς άγνωστου αρχαίου πολιτισμού
Στοιχεία για έναν εντελώς άγνωστο ως τώρα πανάρχαιο πολιτισμό εκτιμάται πως κρύβουν πετρογλυφικά ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών που ανακαλύφθηκαν στην πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία.

Η ανακάλυψη προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στις τάξεις των αρχαιολόγων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα πετρογλυφικά αυτά ανακαλύφθηκαν κατά χιλιάδες σε λόφους στην περιοχή Κονκάν- και ιδιαίτερα στο Ρατναγκίρι και τη Ρατζαπούρ. Τα περισσότερα ήταν άγνωστα και ξεχασμένα για χιλιάδες χρόνια, καθώς βρίσκονταν κάτω από στρώματα λάσπης και χώματος. Ωστόσο, αυτά που ήταν εκτεθειμένα θεωρούνταν ιερά, και σε κάποιες περιπτώσεις λατρεύονταν από τους ντόπιους.Έκπληξη στους ειδικούς έχει προκαλέσει η έκταση της ποικιλίας τους, καθώς απεικονίζονται ζώα, πουλιά, άνθρωποι και γεωμετρικά σχήματα. Εκτιμάται πως ανάγονται στην προϊστορική εποχή και είναι πιθανότατα ανάμεσα στα αρχαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

«Το πρώτο μας συμπέρασμα από την εξέταση αυτών των πετρογλυφικών είναι ότι δημιουργήθηκαν γύρω στο 10.000 πΧ» είπε στο BBC ο Τέχας Γκάργκε, διευθυντής του τμήματος αρχαιολογίας στην πολιτεία.Η ανακάλυψή τους αποδίδεται σε ομάδα εξερευνητών υπό τους Σουντίρ Ρισμπούντ και Μανότζ Μάραθε, που άρχισαν διεξοδικές έρευνες αφού πρώτα είδαν κάποια στην περιοχή. Πολλά βρέθηκαν σε ναούς χωριών και είχαν θέση στις τοπικές παραδόσεις.

Πετρογλυφικά βρέθηκαν σε 52 χωριά της περιοχής, αλλά μόνο στα 5 ήξεραν για την ύπαρξή τους. Πλέον στην έρευνα εμπλέκονται και οι τοπικές αρχές.Όσον αφορά στην προέλευσή τους, εκτιμάται πως τα ζωγράφισαν άνθρωποι μιας κοινότητας τροφοσυλλεκτών (κυνηγών- συλλεκτών) που δεν γνώριζαν τη γεωργία. «Δεν βρήκαμε εικόνες αγροτικών δραστηριοτήτων. Αλλά οι εικόνες απεικονίζουν κυνήγι θηραμάτων και υπάρχουν λεπτομερείς εικόνες ζώων. Οπότε ήξεραν για ζώα και πλάσματα της θάλασσας. Αυτό δείχνει πως βασίζονταν στο κυνήγι για την τροφή τους».Οι περισσότερες εικόνες δείχνουν γνωστά ζώα, από χελώνες μέχρι καρχαρίες και φάλαινες, αλλά υπάρχουν επίσης εικόνες ζώων που δεν συναντώνται στην Ινδία, όπως ρινόκερων και ιπποπόταμων, εγείροντας το ερώτημα εάν αυτοί που τα ζωγράφισαν μετανάστευσαν στην Ινδία από την Αφρική- ή αν αυτά τα ζώα υπήρχαν κάποτε στην Ινδία.

Πηγή: BBC

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, 12:03