Τρείς γενιές κλαρίνo! Παππούς, Παιδί, Εγγόνι

Τρίτη 1 Μαΐου 2012
@ TerraVibe Park

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πρωτομαγιά θα στηθεί ένα μεγάλο γλέντι με πρωταγωνιστή τον Πετρολούκα Χαλκιά και την ορχήστρα του, στο καταπράσινο και ανανεωμένο TerraVibe Park!

Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι ένας από τους ζωντανούς μύθους της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Στο κλαρίνο του αναστενάζει, δακρύζει, μοιρολογά, χαμογελά και χορεύει η Ήπειρος και όχι μόνο. Η μουσική του διαθέτει τέχνη, ύφος, λυρισμό και σπάνια δεξιοτεχνία.

Και φέτος, ανήμερα Πρωτομαγιάς και πάλι, ο Πετρολούκας Χαλκιάς παρέα και πάλι με το γιο του και τον εγγονό του θα στήσουν μεγάλο γλέντι στο καταπράσινο δάσος του Terravibe Park.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα έχουμε και νέους, εγώ έχω και τον γιο μου τον Χαράλαμπο και τον εγγονό μου, τον Πέτρο. Είναι το όνειρό μου να μεταδώσω αυτά τα παραδοσιακά τραγούδια στους νεότερους, όπως τα πήρα εγώ από τους παλιότερους. Γιατί η παράδοση είναι σαν μια σπίθα μέσα στην καρδιά μας», σχολιάζει ο ίδιος.

Το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά είναι κλαρίνο που αναπνέει. Που τραγουδάει. Και που σίγουρα καταφέρνει να ανεβάζει στον ουρανό την έµπνευση της στιγµής, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των µμεγάλων αυτοσχεδιαστών που έχουν τη μουσική σαν δεύτερη αναπνοή τους.

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 11:00

Το γλέντι θα ξεκινήσει στη 13.00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί μέχρι τη δύση του ηλίου

Το εισιτήριο για την εκδήλωση είναι 8 €

TerraVibe Park
37ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας

εστιατόριο BBQ Vibes
τηλ. κρατήσεων: 22950 29694

Λίγα λόγια για τον Πετρολούκα, τον “ρόκερ” του κλαρίνου
Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι μουσικός, μέλος μιας οικογένειας ξακουστής για τη συνεισφορά της στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Γεννήθηκε στο Δελβινάρι της Ηπείρου το 1934 και ασχολήθηκε με την τέχνη του κλαρίνου που ήταν παράδοση στην οικογένειά του.

Το όνομα του είναι Πέτρος Χαλκιάς. Μετά από ένα τυπογραφικό λάθος στον πρώτο του δίσκο όμως (όπου είχε γραφεί Τ. Χαλκιάς αντί Π. Χαλκιάς) ο Πέτρος αποφάσισε να ονομάζεται Πέτρος-Λουκάς από το όνομα του παππού του Λουκά Χαρισιάδη.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης μουσικός. Μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή.

Ύστερα από το γεγονός αυτό πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίζει μαζί με τον πατέρα του και κάνει και την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει 20 χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

Στην Αμερική αναγνωρίστηκε και έπαιξε για πολλά χρόνια αποδεικνύοντας πόσο όμορφη και περίτεχνη είναι η παραδοσιακή μουσική αφού επανειλημμένα έπαιξε γυρίσματα από τραγούδια της Ηπείρου που κανένας μουσικός στην Αμερική δεν μπορούσε να συνοδέψει και κατάφερε να διαφυλάξει και να διαδώσει την παραδοσιακή μουσική.

Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Παίζει σε γνωστά μουσικά κέντρα, σε συναυλίες σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους με γνωστούς καλλιτέχνες.

“Όταν παίζω, πάω εκεί που µε πάει το συναίσθηµα και εκείνο που φτιάχνω εκείνη τη στιγµή είναι κάτι καινούργιο”, λέει ο Πετρολούκας Χαλκιάς.

Επιμελεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης