Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες και τη μουσική που παρήγαγαν. Μεταξύ του 750 π.Χ. και του 200 π.Χ., οι Έλληνες της αρχαιότητας συνέθεταν μουσική με όργανα όπως λύρα, φλογέρες και διάφορα κρουστά. Το BBC παρουσιάζει μία τις απόψεις του μουσικού και καθηγητή στην Οξφόρδη Armand D’Angour σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για την αρχαία ελληνική μουσική: «Τα αρχαία ελληνικά όργανα είναι γνωστά από περιγραφές, πίνακες ζωγραφικής και ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και το εύρος των ήχων που παράγουν». Η έρευνα για την ολοκλήρωση της έρευνας, στηρίχθηκε σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί σχετικά με τις μελωδίες, τους ρυθμούς και τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας.

Αναλυτική εξέταση έχει γίνει πάνω σε μια φωνητική σημειογραφία που επινοήθηκε γύρω στο 450 π.Χ. (κάτι σαν το σημερινό σολφέζ) και αποτελείται από γράμματα της αλφαβήτου και σημεία που τοποθετούνται πάνω από τα φωνήεντα των ελληνικών λέξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο αφορά σε ένα «αρχαίο ελληνικό τραγούδι από μια πέτρινη επιγραφή σε ένα όργανο με 8 χορδές που μοιάζει με σαντούρι» στο οποίο ακούγεται ο κλασικιστής David Creese, του Πανεπιστημίου του Newcastle. Η μελωδία που ακούγεται πιστώνεται στον Σείκιλο, αναφέρει το περιοδικό Αρχαιολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης