Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως 12 Μαΐου 2019 στο Κολλέγιο Αθηνών στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Κολλέγιο Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής /President Κολλεγίου Αθηνών Richard L. Jackson, η Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, ο Αντιπρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Καθηγητής Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, ο Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Απόστολος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Μίνα Καστανιά και η εκπρόσωπος του ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν ομιλίες με θέματα «Η παιδεία ως ζητούμενο στην ελληνική εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα», «Εικόνα και σχολικό βιβλίο» και «Από την παραδοσιακή τυπογραφία στις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν σήμερα όμορφα βιβλία;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από την College Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου Αθηνών Δημήτρη Παπαγιαννάκη.

Στις εργασίες του συνεδρίου το Σάββατο και την Κυριακή, παρουσιάστηκαν περισσότερες από 350 εισηγήσεις από 500 εισηγητές και πραγματοποιήθηκαν 36 εργαστήρια, τα οποία κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορά στη σχέση του σχολείου με τον Πολιτισμό και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των εκατοντάδων συνέδρων. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές που πραγματικά εντυπωσίασαν με την ευρηματικότητα και τις δυνατότητες που παρέχουν στους εκπαιδευτικούς για ένα σχολείο του μέλλοντος: Από τη ζωγραφική ως τα μαθηματικά, αποδείχθηκε πως υπάρχει παραγωγή σημαντικού έργου που αξίζει να εφαρμοστεί στις σχολικές μονάδες.

Από τις σημαντικές στιγμές του Συνεδρίου υπήρξε το Συμπόσιο για τη Σχολική Ιστορία «Από τη βιογραφία του έθνους στην πρισματική ανασύνθεση του παρελθόντος» με εκλεκτούς ομιλητές αλλά και το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Σύγχρονες όψεις του Προγράμματος Σπουδών» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική νότα, έδωσαν το Θεατρικό Αναλόγιο «Ονομάτων Επίσκεψις» και το Σύνολο Πειραματικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης με το θεατρικό /μουσικό/ κινηματογραφικό δρώμενο «Σπουδή πάνω στο βλέμμα».

            Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εκδόσεις Γρηγόρης, Εν Πλω, Μένανδρος, Μεταίχμιο, το Ινστιτούτο OSD Ελλάδας -Σχολή Μωραΐτη και η Skag. Χορηγοί Επικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν οι εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα, το in.gr, το infokids.gr και το elniplex.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης