Ο Γιώργος Βιτσαράς με τη φωτογραφία του «Δειγματοληπτικός έλεγχος για Covid-19 από κλιμάκιο γιατρών εντός του Ζαππείου», είναι ο νικητής του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού #PRESS_photostories 2020 του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Στην τέταρτη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη πήραν μέρος πενήντα δύο φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι με περισσότερες από 400 φωτογραφίες του έτους 2020 με αποκλειστικό θέμα την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή του #PRESS_photostories 2020 (Αριστοτέλης Σαρρηκώστας-φωτορεπόρτερ, Άρις Γεωργίου αρχιτέκτοντας-φωτογράφος, Γρηγόρης Πασχαλίδης- Καθηγητής του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας ΑΠΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου- επιμελητής του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Τάσος Ρέτζιος-δημοσιογράφος- γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ,) επέλεξε 88 από αυτές τις φωτογραφίες για να συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί εφέτος με τρόπο που θα παρακολουθεί τα μέτρα προστασίας από την πανδημία:

Το σύνολο των φωτογραφιών θα εκτεθεί στο «Γυάλινο Περίπτερο» στον Κήπο των Γλυπτών, στη Νέα παραλία, ενώ μια επιλογή τους θα φιλοξενηθεί στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τρόπο που θα είναι ορατές. Με αυτόν τον τρόπο το κοινό μπορεί να τις δει και στις δύο περιπτώσεις χωρίς να μπει σε κλειστό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απονομή των βραβείων και τα εγκαίνια της διοργάνωσης θα γίνουν διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Απριλίου στις 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου 2021, ενώ το σύνολο των φωτογραφιών θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο www.esiemth.gr.

Βραβεία και έπαινοι

1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 1.500 ευρώ απέσπασε ο Γιώργος Βιτσαράς με τη φωτογραφία «Δειγματοληπτικός έλεγχος για Covid-19 από κλιμάκιο γιατρών εντός του Ζαππείου, Αθήνα, 3 Ιουλίου 2020».

Το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ κέρδισε ο Γιώργος Μουτάφης με τη φωτογραφία «Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία εντατικολόγoς αφυπνίζει Covid-19 ασθενή από τεχνητό κώμα. Εκείνος ανταποκρίνεται στο παράγγελμα του γιατρού και του σφίγγει το χέρι. Αθήνα, 17 Απριλίου 2020».

Το 3ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ κέρδισε ο Λευτέρης Παρτσάλης με τη φωτογραφία «Η κυρία Κωνσταντίνα Βαβουράκη, 85 ετών, συνομιλεί με την εγγονή της μέσω βιντεοκλήσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας στην Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2020».

Ο Γιώργος Κονταρίνης απέσπασε τον 1ο έπαινο με τη φωτογραφία «Εύζωνας, μέλος της προεδρικής φρουράς, χαιρετάει στρατιωτικά φορώντας μάσκα για προστασία από τον Covid-19. Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2020».

Τον 2ο έπαινο ο Πέτρος Γιαννακούρης με τη φωτογραφία «Πρόσφυγες με μάσκες προσώπου για προστασία από τον Covid-19 τρέχουν μακριά από τις φλόγες που καίνε τον καταυλισμό της Μόριας. Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020» και τον 3ο έπαινο ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης με τη φωτογραφία «SOOC Νεκροταφείο Covid-19. Τοπογράφος μηχανικός στέκεται ανάμεσα στις γραμμές οριοθέτησης για την επέκταση νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2020».

Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης