A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall
Opening by ….ITENEF
Νικος Βελιώτης On Stage with Itenef
Dee Jay sets By Hysterika
11.04.2010
Fuzz Club

Στις αρχές του χρόνου η είδηση ότι ο Alan Wilder μοιράστηκε και πάλι την ίδια σκηνή με τους Depeche Mode έκανε το γύρο του κόσμου. Το εκπληκτικό αυτό “reunion” έγινε στα στo πλαίσιο του φιλανθρωπικού event ‘Teenage Cancer Trust’ στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στις 17 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Wilder, που είχε αποχωρήσει το 1995 από τους DM , ανέβηκε στη σκηνή στο encore για να παίξει πιάνο στο ‘Somebody’ ΄χαρίζοντας στους fans των Depeche Mode μια σπάνια ιστορική στιγμή.

Τα νέα ότι ο Αlan Wilder αποφάσισε να εντάξει την Αθήνα στους ελάχιστους σταθμούς της περιοδείας των Recoil έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους Έλληνες φίλους των Depeche και λάτρεις των Recoil. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο και το opening act να είναι της «οικογενείας» και δεν είναι άλλο από τους ITENEF

Recoil / Alan Wilder

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Recoil είναι το σχήμα του Alan Wilder, πρώην μέλους των Depeche Mode.

Ο Alan διαθέτει κλασική μουσική παιδεία και είναι φημισμένος μουσικός παραγωγός. Οι Recoil γεννήθηκαν το 1986 με την κυκλοφορία ενός πειραματικού ΕP δύο κομματιών. Πολύ σύντομα, το 1988, ακολούθησε ένα άλμπουμ, με τίτλο ‘Hydrology’ και στη συνέχεια οι δύο αυτές μουσικές δουλειές επανακυκλοφόρησαν σε CD από την Mute Records ως ‘Hydrology plus 1+2’.

Αυτές οι αρχικές κυκλοφορίες των Recoil εγκαθύδρισαν την φήμη του Wilder ως πρωτοπόρου στον πρόσφατα αναδυόμενο κόσμο της τεχνολογίας του «sampling». Λίγο μετά την ηχογράφηση του πιο επιτυχημένου, ως σήμερα, άλμπουμ των Depeche Mode – ‘Violator’ – ο Alan επέστρεψε στους Recoil για την δημιουργία του επόμενου άλμπουμ με τίτλο ,’Bloodline, που κυκλοφόρησε το 1991.

Για πρώτη φορά, επιστρατεύτηκαν τιμώμενοι (guest) τραγουδιστές με σημαντικές τις συμμετοχές των Douglas McCarthy,Toni Halliday και Moby, οι οποίοι συντέλεσαν στην παραγωγή ενός άλμπουμ που επιδείκνυε την ικανότητα του Wilder να επινοεί ηχοτόπους λουσμένους με δόσεις παράνοιας που σιγοκαίνε την ψυχή. Το ‘Bloodline’ σημάδεψε την κυκλοφορία του πρώτου single των Recoil, μία επανεκτέλεση του κομματιού ‘Faith Healer’ του Alex Harvey, καθώς και του καινοτόμου ‘Electro Blues For Bukka White’.

Την περίοδο 1992-93 ο Wilder επανέκτησε τα καθήκοντά του κοντά στους Depeche Mode, καθώς το συγκρότημα ηχογράφησε το άλμπουμ ‘Songs Of Faith And Devotion’.

Το άλμπουμ απέκτησε τεράστια φήμη παγκοσμίως, κατακτώντας τις ψηλότερες θέσεις των charts σε Μ. Βρετανία, Αμερική, Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη. Αν και το συγκρότημα βρισκόταν πλέον στην καλύτερη φάση της καριέρας του, τον Ιούνιο του 1995, ύστερα από 14 χρόνια ως βασικό μέλος ενός από τα πιο επιδραστικά και διάσημα Βρετανικά σχήματα, ο Alan Wilder έλαβε την δύσκολη αλλά αναπόφευκτη απόφαση να εγκαταλείψει τους Depeche Mode.

Ελεύθερος πια από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των Depeche Mode, το 1996, ξεκίνησε να δουλεύει στο δικό του studio, ‘The Thin Line’, στήνοντας τις βάσεις για το επόμενο άλμπουμ των Recoil με τίτλο ‘Unsound Methods’. Με την συμμετοχή των Maggie Estep, Siobhan Lynch, την επανεμφάνιση των Douglas McCarthy και Hildia Cambell, το οργανικό ύφος του άλμπουμ ενσωμάτωνε κάθε πνευματικό μουσικό είδος, από Trip-Hop μέχρι Gospel, έχοντας ως θέμα την ιδεοληψία σε όλες τις μορφές της.

To 2000, oι Recoil μας χάρισαν το ‘Liquid’ το οποίο αυτή τη φορά φιλοξενεί το μοναδικό ταλέντο της παγκοσμίως γνωστής Ελληνικής καταγωγής τραγουδίστριας-φαινόμενο, Diamanda Galas, των Gospel αοιδών του 1940, The Golden Gate Jubilee Quartet, καθώς και των Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών Nicole Blackman & Samantha Coerbell. Ο διεθνής μουσικός τύπος δέχτηκε το ‘Liquid’ με μια σειρά από διθυραμβικές κριτικές και ο Wilder τιμήθηκε με το βραβείο Charles Cros Grand Prix 2000.

Οι Recoil επέστρεψαν το 2007 με το πέμπτο studio άλμπουμ τους με τίτλο ‘subHuman’, το οποίο κυκλοφόρησε σε Ευρώπη και Αμερική.

Συνεργάτης του σχήματος ήταν τότε ο Blues-man Joe Richardson – γεννημένος στην Νότια Louisiana. Η θρησκεία, οι αμφιλεγόμενες συγκρούσεις, η φυλάκιση και η προσωπική πάλη ήταν ζητήματα στα οποία ο Richardson προσέφερε το προσωπικό του μοναδικό στίγμα. Παράλληλα η Βρετανίδα τραγουδίστρια Carla Trevaskis, έχοντας συνεργαστεί με πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες στην καριέρα της, έφερε στο σχήμα ποικιλία έκφρασης και ελέγχου.

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τους Depeche Mode, και με αφορμή την κυκλοφορία του επερχόμενου άλμπουμ του με τίτλο ‘Selected’, ο Alan Wilder τολμά νέα εγχειρήματα και μας επισκέπτεται έχοντας ως συνοδοιπόρο του τις νέες του μουσικές παρουσιάσεις.

Fuzz Club
Πατριάρχου Ιωακείμ 1 Ταύρος (Πειραιώς και Χαμοστέρνας)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης