H Συνομωσία της Πυρίτιδας ή αλλιώς η Νύχτα του Γκάι Φωκς (5 Νοέμβρη) φέρνει κάθε χρόνο στη μνήμη των Βρετανών την αποτυχημένη απόπειρα του Φωκς να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η ιστορία του Γκάι Φωκς χρονολογείται από το έτος 1605, όταν στις 5 Νοεμβρίου ο ίδιος προσπαθησε να οργανώσει τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» ως αντίδραση στη σκληρή διακυβέρνηση του προτεστάντη βασιλιά Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα έναντι των Καθολικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, την ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτήριο της Βουλής των Λόρδων και μέχρι το Μάρτιο του 1605, είχαν συγκεντρώσει 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτήριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, η ζωή των οποίων μπορεί να κινδύνευε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Γκάι Φωκς εντοπίστηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.

Κάθε χρόνο στη Βρετανία, διοργανώνονται εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα καθώς και πλήθος διαμαρτυριών, με τους πολίτες να φορούν την περίφημη μάσκα του Γκάι Φωκς.

Oι συνωμότες

Η σύλληψη του Γκάι Φωκς

Η εκτέλεση του Γκάι Φωκς

Η περίφημη μάσκα με φόντο το Κοινοβούλιο
 

 

Απεικόνιση του Γκάι Φωκς

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης