Οι σελίδες του βιβλίου «Ρίζα μ’» της Σόφης Ουργαντζίδου έχουν σκοπό να μας ταξιδέψουν στις ρίζες της Ποντιακής κουζίνας. Ταυτόχρονα μέσα από νέες τεχνικές και παρασκευές μεταμορφώνονται σε καινούριες συνταγές, κρατώντας πάντα τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων.

Η γλώσσα έχει μνήμη∙ στην πραγματικότητα, κάθε γεύση (γλυκιά, πικρή, ξινή, αλμυρή, ουμάμι) μπορεί να ξυπνήσει μνήμες του παρελθόντος. Η συγγραφέας έχοντας ως σύμβουλο τη μνήμη της γλώσσας, επιχειρεί να αναδείξει την εξέλιξη της παράδοσης και των παραδοσιακών προϊόντων μέσα στον χώρο και στον χρόνο και να προκαλέσει μνημονική έκρηξη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σοφία Ουργαντζίδου γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη από γονείς ποντιακής καταγωγής. Τα τελευταία 22 χρόνια κατοικεί στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης με τον σύζυγο και τις κόρες της. Είναι απόφοιτος μαγειρικής τέχνης με εξειδίκευση στην παραδοσιακή ελληνική και Ποντιακή κουζίνα. Διατέλεσε τομεάρχης και καθηγήτρια σε ιδιωτικό ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς γαστρονομίας με σημαντικές διακρίσεις. Υπήρξε διοργανώτρια και παρουσιάστρια του 1ου φεστιβάλ αιγοπρόβειου κρέατος στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης. Ως άριστη γνώστρια της ποντιακής κουζίνας και μεγαλωμένη με τις ποντιακές γεύσεις προέβη στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου «Ρίζα μ’». Το βιβλίο της μας προτρέπει να ακολουθήσουμε την ποντιακή διατροφή της μακροζωίας και την εξέλιξή της μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης. Μέχρι σήμερα επιμελείται το μενού στο οικογενειακό εστιατόριό της στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και ηγείται της ομάδας της κουζίνας του a lacarte.

«Ρίζα μ’» της Σόφης Ουργαντζίδου

TIMH:18€   ΣΕΛΙΔΕΣ:200ISBΝ: 978-960-615-435-5

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκδόσεις Αρμός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης