«Ρωμαϊκή Αγορά» του Μάνου Χατζιδάκη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 00:31
«Ρωμαϊκή Αγορά» του Μάνου Χατζιδάκη
27/9/2009
Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Γισδάκη.

Ο διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ορχήστρας του Μάνου Χατζιδάκι, Μίλτος Λογιάδης συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζουν μια από τις πιο δημοφιλείς δουλειές του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη: τη «Ρωμαϊκή Αγορά».

Τριάντα πέντε τραγούδια που ο Χατζιδάκις είχε συνθέσει από το 1947 έως το 1985 και παρουσιάστηκαν το 1986 σε μια μοναδική συναυλία στο ομώνυμο αρχαίο μνημείο της Αθήνας. «Μια πόλη μαγική, «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «Περιμπανού», «Οδός ονείρων», «Η μπαλάντα του Ούρι» και άλλες σπουδαίες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, συνθέσεις που αγαπήθηκαν από τον κόσμο αλλά και από τον ίδιο τον δημιουργό τους, περιλαμβάνονται στη «Ρωμαϊκή Αγορά». Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Λέκκας, Ηλίας Λιούγκος και Έλλη Πασπαλά είχαν ερμηνεύσει τα τραγούδια στην περίφημη συναυλία του 1986, ενώ ο ίδιος ο Χατζιδάκις έγραφε σχετικά σ' ένα σπουδαίο αυτοβιογραφικό κείμενο:

«H ζωή μου δεν ήταν η ζωή ενός μουσικού. Ήταν περισσότερο η ζωή ενός επικίνδυνου και ανήσυχου νέου, που η Μουσική κατάφερε κάπως να τον ηρεμήσει και να τον κάνει "κατ' επιφάνεια νόμιμο".

Πολλοί περιφρονούν την αποκλειστική απασχόληση και τη κατάληξή μου στο τραγούδι, ιδίως οι λεγόμενοι "σοβαροί" μουσικοί. Γιατί ποτέ τους δεν κατάφεραν να τραγουδήσουν και ούτε θα τραγουδήσουν ποτέ. Είναι σαν τους ανέραστους, τους βιολογικά άρρωστους, που περιφρονούν τον έρωτα και υποβαθμίζουν τη σημασία του για να δικαιολογήσουν την ατροφική τους ύπαρξη».

Εξιστορώντας την ιστορία των τραγουδιών του, μιλά για τα τραγούδια που επέλεξε να περιλάβει στη «Ρωμαϊκή Αγορά»: «...Καθώς καταλαβαίνετε δεν τα έγραψα για να διασκεδάσετε. Τα έγραψα για να τ' ακούσετε και για να κάνετε δικό σας ό,τι σας ταιριάζει ή ό,τι σας αρμόζει. T' άλλα αφήστε τα για τους άλλους και ό,τι περισσεύει για μένα. Γιατί πρέπει να σας ομολογήσω πως τα τραγούδια μου τα 'γραψα για να συμπληρώσω τα κενά της προσωπικής μου ζωής. Γι' αυτό και η ευαισθησία μου στον τρόπο που τα αποδέχεστε.

Προσοχή! Μη με πληγώσετε παίρνοντας αυτό που σας ανήκει».

Και καταλήγει: «Η Ρωμαϊκή αγορά περιέχει όσα τραγούδια μου διάλεξα για να σας τα ξαναδώσω με λεπτομέρειες που υπηρετούν τη μουσική και όχι την ειδωλολατρία ενός επηρμένου και κορεσμένου κοινού. Συγχρόνως ελπίζω να σας βοηθήσω έτσι να με δείτε πιο σωστά και πιο αληθινά».


Χώρος Εκδήλωσης: Μ.Μ.Θ
Είδος Εκδήλωσης: Μουσική
Vip: 25 €
Κανονικό: 15 €
Φοιτητικό: 15 €

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 00:31